Според държавното обвинение Ганчев е извършител, а Харизанов и Чеглайски са помагачи. Тримата са задържани за 72 часа, като прокуратурата ще поиска да им бъде наложена мярка за неотклонение "задържане под стража".

Досъдебното производство е образувано на 30 септември и до момента са разпитани 7 свидетели, назначена е комплексна технико-икономическа експертиза.

Според разследващите на 2 ноември 2011 г., в София, на заседание на Съвета на директорите на "Напоителни системи", тримата обвиняеми са взели решение за извършване на опис, инвентаризация и бракуване на 100 000 тона скрап от черни и цветни метали - части от съоръжения, използвани за напояване на земеделски земи на територията на цялата страна.

Съгласно това решение, продажбата на тези метали е трябвало да се извърши на Софийската стокова борса до 31 декември 2012 г. на най-високата цена на тон, предложена на сесията.

След това решение - на 3 ноември 2011 г., Стайко Ганчев съзнателно е сключил неизгодна сделка. Той подписал договор за поръчка с борсов посредник от Софийската стокова борса, който от своя страна направил 2 сделки - едната за продажба на 500 тона скрап от черни метали на цена 200 лева за тон, а другата - за продажба на 1500 тона скрап на цена 270 лева за тон.

Цените, на които са били извършени продажбите, са значително по-ниски от средната пазарна цена на метали от същия вид и качество, като дори разходите по демонтажа били за сметка на "Напоителни системи", уточняват от държавното обвинение.

Според прокуратурата от сключените сделки са произлезли значителни вреди, а случаят е особено тежък предвид необходимостта от парични средства за дружеството и тежкото му финансово състояние, както и нарушаването на нормалното му функциониране.

През февруари м.г. председателят на СД на "Напоителни системи" Георги Харизанов беше отстранен от длъжност, защото срещу него бе повдигнато обвинение за кражба в особено големи размери.

Оказа се, че той няма и висше образование.

В момента изпълнителен директор на "Напоителни системи" е инж. Георги Стоев, а председател на борда на директорите е Димитър Методиев.

Работещи в дружеството на протест

На 8 октомври пред Министерство на земеделието и храните в София браншовите синдикати в "Напоителни системи" ЕАД към КНСБ и КТ "Подкрепа" организират протестен митинг под надслов "Бъдещето на Напоителни системи", съобщи БГНЕС.

Основното искане на митинга е за гарантиране и ритмично изплащане на заплатите на работниците и служителите в "Напоителни системи" до края на 2013 г. и яснота за бъдещето на дружеството.