Вчера прокуратурата съобщи, че през април 2005 г. той е осъден за изнудване на 2 години условно, с три години изпитателен срок и глоба от 1000 лева. Преди години той е бил разследван и за заплаха за убийство, а неотдавна е бил обвинен и за кражба на голяма сума пари.

Тази сутрин Харизанов разказа в ефира на bTV какво се е случило, за да се стигне до присъдата.
"На 19 години, шофирайки служебен автомобил, бях блъснат отзад от друг шофьор. В състояние на силен афект и притеснение от негова страна, защото той нямаше Гражданска отговорност, се разбрахме с него чрез документ да ми даде 400 долара за нанесените щети. В крайна сметка се оказа, че след като две седмици бях с шина на врата и платих сам за ремонта на колата, другият шофьор беше подал жалба за изнудване. Тогава не можах да си позволя солидна защита, нямах финансови възможности, работех в малка рекламна агенция и така получих условна присъда”, обясни той.
Според него това, че някой на младини е допуснал грешка, не означава, че трябва да му се отнеме шансът да се доказва с работа.

Освен това Харизанов твърди, че давността на провинението му е изтекла и през 2011 година, когато вече е бил държавен служител, и му се е наложило да си извади свидетелство за съдимост, в него е пишело, че не е осъждан.
Вчера, след като се разбра, че срещу него има присъда, земеделският министър Мирослав Найденов заяви, че изпраща документа в прокуратурата, за да се установи дали е истински. Бившият вече шеф на "Напоителни системи" е категоричен, че не е представил фалшиво свидетелство за съдимост.

Той коментира и другото обвинение - за кражба на 50 000 долара от фирма СТОА, в която е работил през 2001 г. От прокуратурата обявиха, че след като още преди години разследването по случая е прекратено, чак сега е възобновено, с това, че при нова криминална регистрация на Харизанов е засечен негов пръстов отпечатък.

Харизанов обаче твърди, че още тогава в Седмо РПУ са му взели отпечатъци и е минал през детектор на лъжата, затова се съмнява как така изведнъж се оказва, че е обвиняем, защото на общата врата в офиса е намерен негов отпечатък. Той заподозря, че някой го атакува заради твърдата му ръка в "Напоителни системи". Определи обаче също като своя „голяма грешка”, която допуснал по съвет на юрист, да премълчи пред министър Найденов за обвинението.

Той категорично отрече и обвинението в заплаха за убийство след жалба на Деница Цицелкова и това се доказвало с факта, че тя била оттеглила иска си.
„Заплаха за убийство категорично няма. С нея се запознахме през 2007 година, когато организирахме протест за данъка за моторите в София”, разказа той, след като още вчера обясни, че дамата непрекъснато правела провокации и затова пуснали нейни атрактивни снимки (по бански - б.р.) на сайта на организаторите на протеста.
"Тези фотографии тя си ги пуска доброволно, от това се изхранва, в което няма нищо лошо", добави Харизанов. В съда тя поискала 7000 лв. защото й бил причинил "огромен стрес", но след като твърдо отговорил на съдията, че с представители на най-древната професия няма да сключва споразумения, тя си оттеглила жалбата. През юли 2010 г. обаче делото е възобновено.

По повод информациите, че разполага с големи суми и носи часовник за 29 000 евро, той беше категоричен, че няма такъв, макар че би искал, което е "нормално". Харизанов обясни, че има общо три часовника, единият от които наподобява скъпия модел, който бе тиражиран от медии. Въпросният аксесоар обаче бил подарък от съпругата му от преди две години и струвал само 200 евро.
По повод снимка в столичен вестник на зимните му маркови обувки, които стрували около 300 лева, той определи тези коментари като „безобразие”. Харизанов бе категоричен, че няма притеснения от разлика в харчовете и приходите си, а за получен подкуп не можело и да става дума.

По повод липсата на висше образование, макар преди дни Найденов да го сравни с Бил Гейтс, който също нямал до неотдавна, Георги Харизанов обясни, че не е успял да завърши, защото работел от 19-годишен.

Накрая той се извини на министъра, премиера и колегите си в "Напоителни системи", за нападките, на които са подложени заради него.