Пред журналисти той коментира, че според него Йончева е изнесла класифицирана информация, по отношение на оградата на българско-турската граница, като обявила къде работят камерите на съоръжението и къде имало пробиви, съобщи БТА.

По думите на вицепремиера, това би могло да доведе до масиран мигрантски поток, защото бежанците също следели какво излиза в медиите.

В сигнала си Валери Симеонов написал още, че разполага с данни как по време на служебното правителство били изнасяни с кашони документи и схеми, засягащи оградата на границата.

Вицепремиерът посочи, че е готов да свидетелства и допълни, че трябва да се установи откъде Елена Йончева разполага с доклад на Инспектората на Министерски съвет, чиито данни цитира.

Симеонов поясни, че сигналът му е по чл. 357 и чл. 284 от Наказателния кодекс.

Това са престъпления, свързани с държавна тайна, с конфиденциална информация, свързана с националната сигурност. Най-общо казано нещо като национална измяна“, допълни той.

По-рано Йончева пък съобщи, че утре от БСП ще сезират прокуратурата и ДАНС за нарушения при изграждането на оградата по българо-турската граница. Тя заяви, че първоначалното постановление на МС оградата да е двуредова и променено така, че на места тя да е едноредова.

"Имаме обосновани съмнения, че се търгува с българската национална сигурност, че част от оградата по българо-турската граница се строи некачествено, в резултат на което е и този бежански поток", каза депутатката.