Проведохме съвместно съвещание с ВКС, за да посочат те какви грешки смятат, че се допускат най-често и от страна на кого – от разследващи ли от кого. Върховният съд пое ангажимента да направи анализ по въпроса. Готви се методика и за оправдателните присъди, при която прокуратурите по места ще коментират причините, които са довели до оправдателни присъди, каза още Кожухарова.

По думите й след юлския евродоклад много отговорно прокуратурата подготвила документ – График на мерките, предприети от прокуратурата за преодоляване на негативните констатации и изпълнение на препоръките от юлския доклад.

Бяха начертани конкретни мерки, които да бъдат взети. Бяха определени и конкретни звена от прокуратурата, които да работят по мерките. Работи се по Организационна реформа в прокуратурата, не знам дали това е реформата, която очаква обществото. Това е реформа само в нашите правомощия, без промяна на Конституцията. Това е структурна реформа във ВКП, в която се правят нови отдели и сектори, като основен критерий са наказателните приоритети на европейската наказателна политика, свързани с корупцията, с тежките икономически престъпления, с посегателството срещу средства на ЕС, съобщи Кожухарова, цитирана от БГНЕС.

"Тази реформа вече е факт от петък, когато главният прокурор подписа тази заповед. Основните отдели са два – Отдел за корупция, противодействие на корупцията, който действа срещу лица, заемащи висши държавни длъжности или извършили корупционни престъпления. Ще има Сектор за противодействие на престъпленията, извършени от или срещу служители на МВР, МО и МП. В този отдел се формират специализирани екипи, които от опита с организираната престъпност видяхме, че са ефективни и такива екипи ще участват с полицията, с ДАНС, експерти, ще работят по престъпленията, отнасящи се за корупцията", посочи Кожухарова.

Другият отдел е много важен също – 11 отдел, който ще се занимава с престъпления, извършени от и срещу непълнолетни и малолетни. Трябва да се обърне по-сериозно внимание, така че едно поколение да расте по-здраво морално", допълни говорителят на главния прокурор. По работата на този отдел, Кожухарова каза, че биха могли да съдействат за създаване на стаи, в които да биват разпитвани непълнолетните, стаи, в които да се правят разпознавания, без непълнолетните да бъдат виждани от обвиняемия. Кожухарова посочи, че съвместно работят и с НПО по този въпрос.

"В методологична насока има създадена и вече е готова дори методика за всеобхватно финансово разследване. От доста време търпяхме критики от страна на ЕК по този повод, затова че финансовите разследвания не са всеобхватни. Тази методика има за цел да ангажира и други органи като МВР, ДАНС, НАП, митници, с проверка на имуществото, паричните средства на лица, които се разследват за някакви престъпления. Тази методика ще създаде голям тласък за изясняването на цялостната престъпна дейност. Тя е готова на първи етап, защото за нея прокуратурата е предвидила втори етап и то е да бъде консултирана тази методика с чужди експерти от Германия, Франция, САЩ. Искаме да чуем мнението и на експертите от други страни и да обменим опит с тях", обясни Кожухарова.

На въпрос защо шумните акции на МВР се провалят, Кожухарова отговори, че не може да се каже, че това е правило. "Не всички шумни акции се провалят. Може би не за всички акции трябва да се вдига много шум. Това, на което набляга ЕК, е липсата на достатъчно качествени доказателства. Това не е критика, отправена директно към прокуратурата, но тази критика ни засяга и нас, защото прокуратурата е тази , която представлява разследването до края на процеса. И накрая като се коментира липсата на качествени доказателства, прокуратурата обира в някаква степен негативите за това", заяви Стелиана Кожухарова.

Готви се съвместна инструкция с МВР за подобряване на координацията между МВР и прокуратурата при първоначалните действия по разследването. Например, когато предстои акция, конкретният прокурор, който ще се занимава с делото, да бъде запознат с провеждането на акцията, за да може предварително да начертае какъв тип доказателства е нужно да бъдат събрани, за да докаже своето обвинение, каза още Стелиана Кожухарова.