Това реши Върховният касационен съд (ВКС), който остави в сила решението на Софийския апелативен съд (САС) от 2014 година, когато наказанието на Баретата беше намалено след 8-годишната присъда, която получи на първа инстанция.

Адвокати по делото обаче коментираха пред БТА, че не е ясно дали Иванов практически ще влезе в затвора, защото през цялото време - около пет години съдебен процес и разследване преди това, той не е бил на свобода.

Неяснотата идва от промяна в закона, който в определен период от време предвиждаше, че домашният арест се приспада като еднакъв размер с лишаването от свобода.

Според сега действащото законодателство прокуратурата трябва да изчисли практически колко време Иванов е бил под домашен арест и това време да бъде приспаднато от окончателната присъда.

Съдебното решение

Мотивите на апелативните съдии да намалят присъдата на Баретата бяха, че делото се е проточило не по вина на подсъдимите, Иванов е имал добро процесуално поведение – дал обяснения и се съгласил да се приемат всички експертизи без разпит на вещите лица, освен това здравето му било влошено - както в ареста, така и след опита за убийството му пред Съдебната палата през януари 2013 г.

Според ВКС апелативите магистрати са преценили неправилно единствено продължителността на делото като смекчаващо обстоятелство.

Делото, което започна през 2010 г., са забави първо защото трябваше да започне отново заради арестуван съдебен заседател, а след това заради стрелбата по Баретата. Върховните съдии смятат, че предвид това и че делото с 21 подсъдими, срокът за разглеждане е разумен.

Доказано и според двете съдилища е, че групата за наркоразпространение е действала от 2004 г., като в нея са участвали Иван Величков, Даниел Кръстев, Марин Велчев, Евгени Евтимов, Стоян Дичев, Росен Иванов, Кирил Атанасов, Коста Трифонов, Борислав Секулов и Мартин Димитров.

Оправдани за участие в групата бяха Валентин Луков, Ивайло Борисов, Юлиан Зашев, Георги Йорданов, Филип Христов, Георги Петров, Богдан Василев, Мартин Горески, Петър Йорданов и Васил Колев.

Баретата и Мартин Димитров пък бяха оправдани още на първа инстанция по обвинението за убийството на Румен Стефанов-Алфа.

Прокуратурата протестира това и пред ВКС, но според магистратите първоначалното обвинението – че Иванов е подбудил, а Димитров е помогнал за убийството, изначално заслужава критики.

От ВКС потвърждават мнението на апелативните съдии, че единствените доказателства са свидетелските показания на Тихомир Георгиев, "които без необходимата им подкрепа от други доказателства не биха могли да бъдат поставени в основата на една осъдителна присъда, както и невъзможността да бъде изключена по категоричен начин хипотезата за възможност акта на покушение срещу Стефанов да е извършен по решение на лица или група, извън тази по настоящият казус", цитира го "Правен свят".

Решението на ВКС е окончателно и не подлежи на обжалване и протест.