В последните пет години художникът водеше съдебни битки, за да докаже, че е невинен.  Върховният съд обаче реши, че не е действал при неизбежна самоотбрана.
"Подсъдимият не е бил в положение на неизбежна отбрана, защото спрямо него не имало започнато непосредствено и противоправно нападение",  пише в съдебното решение.

„Аз съм убиецът в тая държава! Най-големият! Аз съм най-големият престъпник! Ако съдят по височината ми - 1,86 метра, може, но иначе - не”, каза пред bTV иконописецът.

Иконописецът се бори със спомена от фаталния ден, в който животът му се преобръща. Казва, че картините в паметта му са живи и помни всяка секунда.

Във фаталния ден 25-годишният Мариан Янчев и приятелят му Владимир Миндов нахлуват в кооперацията на столичната ул. „Чаталджа” 6. Около 16,30 ч синът на Опиц вижда апашите и казва на баща си. Художникът звъни в 5-о РПУ. По ирония на съдбата е работил там над 10 години. Бил експерт в отдел, който се занимавал с произведения на изкуството. Междувременно слага стоппатрони в газовия си пистолет. За 9 години в блока е имало над 40 обира и чашата вече прелива.
Опиц слага пистолета в задния си джоб и излиза пред кооперацията да чака полицията. Вътре съседите успяват да притиснат Миндов и Янчев. Изведнъж обаче прозорецът на полуетажа се отворил и Мариан подал единия си крак. В ръката си държал 40-сантиметрова отвертка, спомня си иконописецът.
"Стой на място", извикал Опиц. В този момент Мариан скочил, а иконописецът стрелял.
„Извадих пистолета машинално, заредих и натиснах спусъка. Обърна се и побягна като сърна. Това го повтарям милион пъти. И никой не вярва... Аз ако исках да убивам умишлено - в тая каса тук имам три карабини ловни. Ако бях гръмнал с ловната пушка, щяха да останат тука само маратонките на тоя”, казва Опиц пред "Монитор".

Раненият младеж е намерен мъртъв около час и половина по-късно близо до сладкарница. До ден днешен обаче Опиц се съмнява, че той е убил 26-годишния Мариян Янчев - човек с дебело криминално досие, осъждан за серия грабежи и кражби. 
“Аз си купих стоппатрони от „Илиянци”. Специалист ми обясни, че това момче е убито с друг куршум. По мен имаше следи от барут, а по него – не”, казва Опиц пред "Монитор". Не е ясно какво е правил Мариан от 16,30 до 17,45, когато е намерен.
Според съдебното решение подсъдимият е държал огнестрелно оръжие – газов пистолет м. „Blow Compact”, модел 2002, кал. 9 мм., № 24549 (с демонтирана втулка, технически неизправен, но годен да поризведе изстрел) .

Присъдата на художника обаче е окончателна и категорична - 5 г. лишаване от свобода в затворническо общежитие. Съдът е намалил наказанието на Опиц от 7 на 5 г. затвор, заради здравето му. Той е с увреден слух, не вижда с дясното око, страда от псориазис и проблеми с гръбнака.
Освен че ще иде в затвора, той трябва да плати 160 000 лева кръвнина - по 80 000 за всеки от родителите на убития.

„Животът си отиде. И пак се чудя, защо не негово величество човека има права в тая държава, а негово величество престъпникът!”, каза иконописецът.

Той знае, че дните му на свобода са преброени, затова рисува бързо и трескаво. Иска да довърши икона на Богородица и казва, че това е последният свят образ, който ще зографиса живота си. Смята, че няма да издържи повече от два месеца в затвора и ще подари иконата на болната майка на свой приятел.