Художник влиза в затвора за убийство на крадец

Иконописецът Йордан Опиц влиза в затвора за пет години с присъда за предумишлено убийство, защото на 5 февруари 2007 г. е прострелял смъртоносно наркозависим младеж, влязъл да краде в блока му.

Обратно в новината

Коментари - Художник влиза в затвора за убийство на крадец | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

При мен, през ноща, влезе крадец, като огъна PVC вратата на балкона. Видях го в стаятя, с 2 щанги в ръцете. Това че го уплаших и той скочи от втория етаж, ми спаси живота. Ако бях проявили най-малко колебание и го бяха заловили (след убийството ми) - щеше да получи условна присъда. Поовечето полицаи, прокурори и съдии имат полза от престъпници на свобода - при всяко залавяне бандитите си плащат, а ние им създаваме само неприятности - да пишат преписки, справки и др. без край. Колко пъти е залавян убитият и пак е на свобода. Пожелавам, на тези корумпирани полицаи и магистрати, които покровителствуват престъпниците, щом ги пуснат - те и техните семейства да бъдат потърпевши от същите тези престъпници!!!

Кой да го помилва, Плевнелиев го е страх от собствената му сянка та ходи с цял взвод охрана, а Попова си размахва оная работа в Италия. А как се кълняха, че са от народа.

ползата от иконите ( нерегистриран ) 14.09.2012 12:05 Хвани едния чукни другия. Единият подпомага най-голямата лъжа- еврейската митология. Другият в следствие пък е станал типичен продукт на еврейкия световен режим-зомби с претенции.Та кой е прав при спор между пиян и луд?

Съдейки по броя на коментарите, това се оказва най-големия проблем у нас : безхаберно, подкупно и невежо правосъдие вкл. съдии , нека ме извинят тези 10-15 % честни и почтени от тях. Ако прокуратура и съд си бяха на мястото и си гледаха кезкористно задълженията България нямаше да е обран бостан с парцаливи и мизерни труженици. Но те не се оплъчиха срещу алчната политическа паплач и затова са виновни, че не прилагаха закон с цялата му строгост срещу крадците, мошениците и корумпирани политици.

Браво !

Поласкан съм от оценката на един, според мен, високоинтелигентен, ерудиран и милеещ за родината си българин.

Трите власти явно са в хармония и са се споразумяли -всички да крадат и никой на никого да не търси сметка... Ако прокуратура и съд решат да приложат закона по отношение на политици, те ще им го "върнат" като променят я несменяемост, я нещо друго... Така си работят в пълен синхрон...

Констатациите Ви заслужават похвала!

той цецко е най вещ в съдийството, той определя кой е прав и кой да се назначи. Нека каже сега кой е прав или за това да питат протежето му Янева -боклуци ,а човека ще си лежи -все някъде затвор или другаде

Възхитен съм ! (от Вашето Виждане в Нашето непосредствено Бъдеще) ... Предлагам да не Чакаме нечията-си баба да се разпищоли ( Била тя и Търнър ! ;-) ) и-иии ... да Подкарваме Буса /цистерна в оригинал/ ! (бил бил той и с пясък)

Защо като като се напише "наркомафия" и всички многознайковци на тема закон чинно се омълчават?

Манаджмент бре, Колега/жке.

Госпожо Терзиева, забелязвате ли, че в България осъдени са все някави отчаяни хорица и няма нито един виновен и вкаран в затвора истински престъпник? На хората им писна от такова правосъдие. Животът ни е ужасен, а виновни няма.

Президентска амнистия! Хайде да видим дали ще издържи теста Плевнелиев и дали му стиска. Не може А. Марин да помилва наркотрафиканти а Плевнеиев да го е шбе да помилва този човек. Нали твърдите че сте по - добти от предишните? Хайде да ви видим.

Не мога и не бих искал да бъда съдник на този иконописец. КОГАТО РИСУВАШ ИКОНИ СЛЕДВА ДА ГО ПРАВИШ С ЛЮБОВ И ВЯРА В СМИСЪЛА НА ЗАЛОЖЕНОТО В ТАЗИ РИЛИГИЯ. Нали точно Христос ни учеше, че когато те ударят по едната трябва да подадеш и другата буза. Защо иконописеца е действал не като християнин, а като представител на талмуда спазвайки закона "ОКО ЗА ОКО ЗЪБ ЗА ЗЪБ" ? Дори при него този закон се е превърнал в "Око за две зъб за чене" ЗАЩО ДОРИ ХОРАТА КОИТО С ИЗКУСТВОТО СЕ ОПИТВАТ ДА НАЛАГАТ ХРИСТОВАТА ВЯРА СТИГНАХА ДО ТАМ, ЧЕ Я ПОГАЗВАТ. Отговора е прост. НАЛАГА НИ СЕ НАЧИН НА ЖИВОТ В КОЙТО ХРИСТОВАТА ВЯРА Е НЕПРИЛОЖИМА, А ПРОПОВЯДВАЩИТЕ Я СЕ ПРЕВРЪЩАТ В ГЛУПАЦИ В ОЧИТЕ НА ОСТАНАЛИТЕ. Този факт е осъзнат и от иконописеца.

учуден съм че Звярът е такъв християнин, а може би провокира християнското лицемерие между проповядващо учение и практически способи. Може би това човеколюбиво учение е приложимо за свят извън нашия, например "другия" .

НЕ СИ ЛИ РАЗБРАЛ, ЧЕ НАС НИ УЧАТ В ЦЕННОСТИТЕ НА НОВИЯ ЗАВЕТ, НО СПРЯМО НАС ПРИЛАГАТ СТАРИЯ. Цялата същност на християнството е заложена във Вторазаконието. Аз не приемам, че някакво скитащо племе е богоизбрано и не желая да се превръщам в гой пренесен като жертва пред олтара на Бога който те са приватизирали като единствено техен.

Уважаеми Луцифер, стискам Ви ръката .(За кой-ли път ?! ) И понеже и двете-мои бузи са посинени от Памтивека : -- не бих допуснал някои-си `някои` да се пробват (Също за кой-ли път ?! ) към другите две. Други ? (на същото мнение)

Защото сме в България, където няма място за римското право, та камо ли за правото на съвестта.

Що не одиш да се гръмнеш бе. Я да ти влезе крадец на теб в къщата да те видя ще стоиш ли като насран и ще си обърнеш ли и другата буза. Ако искаш и гъза си обърни да ти заврат нещо в него. Влезе ли и крадец застрелвам го от упор. Затова трябва да се узакони самоотбраната.

До съдията постановил присъдата: Ваша нечест, ако мислите ,че ме излашихте и ще се въздържа в подобен случай да се защитя подобаващо, даже с оръжие, много се лъжете !

Осъзнавате ли че такива акции за защита на убийци проправят път към диктатура и беззаконие, защото ако се допусне такава саморазправа дори към престъпници, утре същото ще се допусне и към неудобните и тогава в опасност ще бъде цялото общество. Срамувам се да чета как толкова хора са склонни да жертват демокрацията върховенството на закона и човешки живот за някакава имагинерна по-голяма сигурност за жалките си притежания...

КУХА ЛЕЙКА СИ ТИИИИИ ТЕРЗИЙЧЕ

Г-жо Терзиева, позволете: 1.Къде Видяхте Демокрация у Нас ?! 2.Вашата дефиниция за `Саморазправа` е доста еднопосочна (Извинете, но забравяте Високопрофилните и Надлежно-Доказани Грабителства. Които са лавина след лавина у Нас.) 3.У Нас Закон няма 4.По въпросите-Ви относно какво-що-как Би Следвало да Започне да има у Нас -- моите-лични скромни Взисквания са: 4.1.Прозрачност 4.2.Ред 4.3.Държава 4.4.Доказано-Стабилно развитие/Икономика 4.5.Човешки взаимоотношения ...Много ли е ? (за Начало)

Ега ти демокрацията! Като си нормален човек, търпял 37-40 нападения и кражби и накрая "кадрите" на Цоко не се отзовават на повикването, а искат да те пречукат, ти стоиш и чакаш, а даже им викаш "елате, момчета, убийте ме". Пълни глупости! Явно все по-валидна става максимата " спасението на давещите, дело на самите давещи се". Въобще шибана държава, с мафиоти за управници. Нали целият наркотрафик, търговия с дрога и проституция са в ръцете на ГЕРБ, т.е. Боко и Цоко, а Двнкофф дъбира мангиза и от нас и плаща на другарите американци за да дуржат на власт тези мутри. Просто се чудя докоа ще чакаме, ами не ги уволним!

Наистина ли искате да живеете в държава в която се толерират убийството като саморазправа с крадците?!? Как можете да бъдете сигурни че утре някой достоен и честен човек неудобен на сивата икономика или на властта няма да бъде разстрелян с оправданието че е наркоман или крадец какъвто не е... без съд и присъда... наистина ли искате да живеете в държава в която някой може да ви задържи в мазето си което си е незаконно задържане и граничи с престъпление ако кражбата не се установи и когато се опитате да избягате защото няма право да ви задържа да ви разстреля спокоен че вероятно ще бъде оправдан- все пак всеки е свободен и невинен до доказване на противното. Осъзнавате ли че такива акции са камъни хвърлени по правата на човека и по демокрацията защото насаждат толерантност към саморазправа и незачитане на човешкия живот.

Г-жо Терзиева, вие в България ли живеете? Всичките ви страхове от това в какво ще се изроди саморазправата са отдавна РЕАЛНОСТ за обикновения българин. На него му ограбват имота, а той няма право да се защити. Пияни убиват детето му докато пресича на пешеходна пътека, а той не може да се надява дори престъпникът да влезе в затвора... Коя вселена обитавате вие?

Наистина ли искате да живеете в държава в която се толерират убийството като саморазправа с крадците?!? - не, не искам да живея в ТАКАВА държава , затова и досега не сме заминали за Америка НО ТЪЙ КАТО НЕ ИСКАМ ДА ЖИВЕЯ И НА ТАКОВА МЯСТО , ДЕТО ИЗОБЩО ДЪРЖАВАТА ХИЧ Я НЯМА СЕ ЧУДЯ - ДАЛИ ПЪК НЕ Е ВСЕ ПАК ПО-ДОБРЕ В АМЕРИКА ????????????????????!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Потресена съм от факта че толкова българи се подвеждат по коментарите в пресата и в преекспонирането на случая и са готови да защиават един доказан убиец. Осъзнавате ли че се подвеждате по това кой какъв е по принцип в обществото, и доколко е полезен за обществото. Единия бил иконописец, другия бишл наркоман. И какво от това?!? Той и хитлер така е избивал болните недъгавите евреите- преценявал ги е по това какави са в обществото.

Ама много си права, Терзиева! Наистина е подвеждащо. Ето, аз например си мисля, че когато един елемент от обществото е хванат да краде 90 ПЪТИ, когато мутри пребиват хора, въртят дрога и проститутки, заподозряни са за убийства и т.н., системата ще се задейства и те ще бъдат изолирани от обществото в съответните заведения като опасни и вредни за нормалното съществуване на останалите. Но, когато системата не функционира може да се стигне и до такъв край. Не е ли двоен стандарт да пускат доказани убийци заради "недостатъчни доказателства", "грешки в процедурата, "влошено здравословно състояние". Спомни си за дядото, който си беше минирал двора, заради циганските набези. Този случай е на самозащита, страхът на хората ескалира в такава ситуация, която очевидно се е повтаряла не веднъж, и, дори да има някакво съмнение, че е стрелял умишлено, то се дължи единствено на неспособността на съответните органи да се справят с подобни проблеми.

Добре, за убица ясно е, че си против, но не казваш нищо за убития, с тежко досие от кражби и др.наркомански изяви. Само ми отговори ако беше влезнал у вас и под ръка имаше оръжие, какво щеше да правиш-ама честно!

за убития какъв е бил опиц не е знаел. и за това държавата е виновна, полицаи, съдии и т.н. защо са го оставили навъл след 90 кражби?

да не си паднала от луната - на село спя с брадвата до леглото - и като ми влезнеш да крадеш хич няма да гледам коя си ...

Направете го като в Щатите, щом някой крадец ти влезе в частния имот да имаш право да го гръмнеш ! Нищо, че няма да остане жив мангал ;)))

тези така наречени нарко зависими не им трябва никакви лечения наи хубавото лечение е един голям прат и на село да копат, защо нормалните хора трябва постоянно да се саобразяват с тези боклуци, на комуни или какви ли не тапни

Днес сутринта една съдийка каза по БТВ че никой няма право да съди правосъдната система защото тя нищо не върши. Абсолютно е права. Ами тогава да я премахнем , така или иначе няма полза от нея!!!

знам, че всички са против крадците и всички са имали някакъв горчив опит с крадци, но ако трябва да сте съвсем честни кажете дали сте за напълно оневиняване на някой, който стреля по човек на улицата. целта не е саморазправа-да убиеш крадеца, а да се опиташ да го задържиш на място, докато дойде полицията. явно това е целял опиц, но явно не е точен стрелец, крадецът умира. ако е доказано, че е умрял от прострелване, то е малко вероятно някой друг да го е застрелял още един път в рамките на един час докато е настъпила смъртта. може би трябва да има някакво наказание за опиц, но не 5 години и поради високия обществен интерес трябва някой да обясни на народа защо след регистрирани едиколко си кражби крадецът продължава да краде необезпокояван. относно котките опиц може би трябва да се замисли какъв пример дава на съседските деца с насилието към животни. те не са виновни, че са се родили, природата ги е създала и тази жестокост винаги ме е измъчвала.

Моите уважения към по-слабия пол, но точно в случая този старец на преклонна възраст не го виждам като БАТМАН да скача по терасите и да гони престъпници. А ФОРУМА как мисли?

Абсолютно сте права, но за съжаление мнозинството около нас, включително и пишещите тук са нискоинтелигентни и лесно манипулируеми хорица, които имат първосигнално поведение без да помислят (защото не са способни на това) кое е принципно и кое е емоционално.

Емиле по горния коментар се отнася и за тебе също. Абе вие с Плевнята да не сте нещо роднини с пискливи гласченца, А?

Другарко Бардо, защо омаловажавате наркомафията? Сигурен съм, че наблизо има добре известно място за покупка на дрога и там могат по всяко време да се срещнат не един и двама интересни субекта.

Извинете, с този ник по-добре защитавайте мечките. За хората (претендиращи да са разумни същества!) нещата са по-различни. В правовата държава не трябва да си въобразяваш, че като крадеш, ще те посрещнат с хляб и сол, а с куршум или патрулка. Апропо, никой не каза какво е било времето за реакция на 5-то РПУ и защо на Опиц му се е наложило да стреля! Кога и въобще дошли ли са полицаите по сигнал? И да, художникът заслужава условна присъда (такава, и то 2.5 г. дават на Стависки за убийство в пияно състояние и втори човек в кома), да не говорим колко подобни случаи има, но не и 10-7-5 години с "първоначален строг режим" плюс около 200 000 "кръвнина" на родителите на загиналия и разноски по делото!

вие пък със своя ник защотавайте хамстерите или мухоморките. хайде без обиди моля да не си помисля, че сте някоя скрита лимонка. да, жал ми е за всяко същество, което не може да се защити и е убито за удоволствие, в гръб или за задоволяване на някакви ментални потребности. истината е, че опиц е превишил правата си и е сгрешил и трябва да си го признае. не е бил атакуван, момчето не е било в жилището му. отделен е въпроса, че на хората им писна от малоумни съдийски присъди и крадци и ще използват този случай да се надигнат и всички дружно да покажем, че ни омръзна да ни правят на парцали и трябва да се променят законите.

Случаят с този човек е огледало за случващото се у нас. Всеки обикновен човек разбира, че сме всичко, но не и ПРАВОВА ДЪРЖАВА. Само ако отворите вестник Всеки ден от дата 14.09.2012 г. ще изпаднете в потрес. Осъждат човек, а мангал (на свобода след 20 криминални регистрации) пребива и ограбва посред бял ден софиянка. Вместо всички престъпници, наркомани и убийци (в т.ч. и шофьорите отнели човешки живот или направили хора пълни инвалиди) да са зад решетките, ние обикновените хора слагаме доброволно решетки на собствеността си и се молим Господ да ни опази. Питам се имаме ли правораздаване, имаме ли институции или сме просто глутница хора събрана на едно място. Ако не се вдигнем и не защитим каузата на Йордан Опиц, то тогава заслужаваме съдбата си! Този ЧОВЕК вече изтърпя своята присъда борейки се със собствената си съвест и правосъдната ни система (2007 2012 г.).

Хвани едния чукни другия. единия подпомага най-голямата лъжа- еврейската митология. Другият в следствие пък е станал типичен продукт на еврейкия световен режим-зомби с претенции.Та кой е прав при спор между пиян и луд?

Глупости на търкала! Той стрелял по момчето. Улучил го. След час го намерили мъртъв, прострелян. Ама някой друг го убил?? Ха ха. Някой е чакал видите ли младежа да бъде прострелян, за да го простреля и той. Ама да се измъкне. Вероятност 1 на милион. Художника да пледира превишаване на права при граждански арест, съответно убийство по непредпазливост. Ама чак невинен??? Другия начин е да се промени законодателството и да можем да гърмим по всеки взломаджия без последствия. Ама по днешните закони си е за затвор.

Специалист ми обясни, че това момче е убито с друг куршум. По мен имаше следи от барут, а по него не

Този специалист що не е казал същото в съда? Умишленото укриване на информация за тежно престъпление съшо е тежко престъпление! Кой е този специалист?? Глупости на търкала. Щом опандизват този втъзкар, значи най-вероятно е виновен. Пък че закона може да се ремонтира е друга бира.

някой знае ли къде се намира художникът в момента и докъде точно са стигнали нещата, кога влиза в сила присъдата?

Не знам, но знам какво ще стане : ще го пуснат да "избяга " в ЮАР, защото затворите ни са претъпкани с "кокошкари"! Други въроси, Барса ??

е така е, мафиотска, корумпирана държава. дано поне се промени нещо, което да ни дава право да се защитаваме, когато сме в къщите си.

Много по-вероятно е, виновен за смъртта на наркомана да е наркодилъра и стоящата зад него наркомафия. Но за нашата полиция и съд е много по-удобно да осъдят някакъв ядосан дядо излязъл да се саморазправя пред блока и пред очите на всички съседи, отколкото да се изправят срещу покрилите се истински престъпници, които на всичкото отгоре са им и ортаци. За наркомафиотите човешкият живот не означава абсолютно нищо и смъртта на един задлъжнял и неспособен да се справи наркозависим дори ги кефи.

имах трима познати наркомани, иначе двама от тях доста интелигентни момчета. родителите им бяха пропищели от тях, момчетата продаваха едно по едно всичката покъщнина, крадяха от семейството си, пари, мебели всичко. като искат да си набавят дрогата нищо не може да ги спре. а така лесно се привиква към тези лайна...и после това е единствената им цел-да си набавят още от наркотика. жал ми е и за художника и за наркомана. живеем в отровно общество. просто няма ред и всеки се оправя както може, от там идва и стреса. а уж живеем в 21 век и би трябвало всичко да е по-цивилизовано.

Вероятно, вероятно... колко да е вероятно? Ако беше криминален филм щеше да е много вероятно, точно защото би сценариста търсил невероятните неща за да изненада зрителя.

Винаги, абсолютно винаги, виновни за смъртта на наркозависимите са тези от наркомафията.

НИЕ ИМАМЕ НУЖДА ОТ ДЪРЖАВА ЗА ЧЕСТНИТЕ ХОРА!!!!! МИСЛЕТЕ И СЕ ГОТВЕТЕ ЗА ГРАЖДАНСКА ВОЙНА!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

А, не, законният Макаров не го давай, че трябва да го докладваш като откраднат в РПУ, иначе пак ти си на топа. А ако го докладваш, ще натопиш милия посетител. Така че просто го заключи в сейфа и забрави комбинацията :)

Браво на съдиите осъдили худжиника да плати 160 хил.лева на родителите. Аз мисля, че са малко. Ако беше жив знаете ли колко щеше да натрупа от кражби. Доказаните са само капка в морето.Може само да се предполага,че кражбите при които не е хванат са поне три пъти повече.

Ти си мислиш, че мислиш... Ако убитият беше починал от свръхдоза- никой нямаше да получи никакви пари. Художникът е имал нещастието да се появи в такъв момент ...

В правоприлагането се настаниха доста проститутки, келеши и тарикати.То не бяха имоти по Черноморието, забавени дела , отводи и др. " грешки".Резултатите са налице!

Залагам си главата, че си приятелка или роднина на този наркоман. Какви ги разправяш - какъвто и да е Опиц, той не е съден за поведението си, за което ти клюкарко говориш. А тази граблива птица в полет незнам колко висящи дела има, осъждан е и е лежал в затвора, а това че не е циганин е още по-лошо.Я ходи си вземи хонорара, както по-долния пише от Марковски.

Докато този Марковски защитава престъпниците ще е така /мисля, че се отнася за дебелия,а може и да греша/.Той оправда момчето, което уби майка си и братчето си, призна си, показа къде е скрил оръжието и го оправда,т.е.съдът го оправда. Този адвокат плаща ли на съдиите? За случая как така го убил, а е намерен на повече отдвеста метра. Аз съм роден на Чаталджа 5 и мисля, че става дума за Виенската сладкарница.Дайте поне веднъж да бъдем граждани, като не можем да бъдем такова общество и да поискаме поотделно с писма от президента да го помилва.

https://link URL на групата във ФБ. Ако не стане по този начин, започнете да изписвате Да защитим иконописеца Йордан Опиц, сама ще си излезе. И не се подвеждайте по приказките за това дали е било неизбежна отбрана. Ако при почти 40 квартирни кражби в кооперацията ви си имате работа с човек, който е бил в затвора и е задържан 92 пъти за престъпления... един ден и вие ще се изнервите! Опиц е жертва на отсъстващата държавност и неработещата съдебна система, каквито сме всички ние, така че заслужава защита! 1-ва инстанция (СГС) му налага 10 години при първоначален строг режим, втора (САС) намалява наказанието на 7, последната (ВКС) го "помилва" само с 5 и близо 200 000 лв. кръвнина и разходи за съдебните дела! Съдът може да му наложи условна присъда, но не и такъв вид наказание, особено след като съдийката от ВКС, осъдила Опиц, пуска Максим Стависки за шофиране в пияно състояние и причинена смърт на пътя. Което по всички правила трябва да си е "предумишлено убийство"!

вчера я намерих тази група, но имаше само 17 "харесвания", за същата ли група става въпрос?

"Да защитим иконописеца Йордан Опиц и да помогнем да възтържествува правдата". Това е пълното име на групата във ФБ, която (към този ден, час и минута) има 5 427 участници. Вярно е, че ФБ разводнява нещата, така че може би е добре всички да се придържаме към тази.

Предлагам да се организираме в фейса и да излезнеме на стачка за да защитим този човек. Аре един път да се държим като БЪЛГАРИ. Който е за да гласува към коментара.

за

PRAVILNO!AKO NE SE DARZHIM -UTRE TSIGANI I NARKOMANI SHTE UPRAVLIAVAT!

не е за вярване какви са тези български закони с различен аршин да мерят какво трябваше да се случи, за да накажат престъпника, ужас тези хора, които раздават правосъдие нямат ли съвет и човещина има ли човешки закона в нашата държава

Не може да е вярно.Това правосъдие ли е?Да наказват пострадалия,не престъпника!!

В БГ СЪДЕБНАТА СИСТЕМА Е УНИКАЛНА.НЕ САМО НА ЗЕМЯТА НЯМА ТАКАВА ДЪРЖАВА А В ЦЯЛАТА ГАЛАКТИКА ДАЛИ ЩЕ СЕ НАМЕРИ ТАКАВА СТРАНА.ПОЗОР И СЕ СРАМУВАМ ЧЕ СЪМ БЪЛГАРИН.

БРЦК

Какво предумишлено убийство като газов пистолет със стоп патрон не е направен да убива ? Все една с пръдня да утрепам някой и да ме съдят за умишлено. Пълна дебилия е нашия съд. Ако беше го прегазил на пешеходна по малко щяха да му дадът. Затова крадците ги копайте скришно и това е - полиция ви не требе. "По-добре да ме съдат трима отколко да ме носат четирима". Като в дивия запад докато се оправим и това е.

Cyce

Кво, кво, я пак! Я да обясниш какво чудо е това "газов пистолет със стоп патрон"!

Не е за психиатрия - човека е садист той много добре знае какво прави и го прави съзнателно. Дори жена му го нарича убиец. И пак потретвам. Убитото момче не е циганин и не е бил въоръжен. Не е било самоотбрана изобщо. Вие не сте чували и част от псувните и заканите на Опиц и неговите приятелчета, които години наред тормозят всички. Затова според огромно болшинство от всички нас тази присъда не само че е справедлива, но и трябва да послужи за назидание. Аз разбирам недоволството на хората от тромавата и не винаги справедлива съдебна система, но всеки случай е строго индивидуален и затова пиша тук - за да се опитам да покажа и другото лице на човека Опиц - това е човека които обича да стреля срещу беззащитни същества, човека който обича да измъчва , човека който винаги е поставял себе си над закона.

Уважаема "съседка", вашата "правда" вече е възтържествувала. Окачественият от Вас като садист човек вече е осъден. Така че тържествувайте, идете да изтупате килимите и да забършете праха във вече по-спокойния си квартал и ни оставете да си се занимаваме с "нашата" правда :)

Скъпа съседке, аз не познавам нито господина ,нито вас, но не ми стана от коментара ви за кого да послужи за назидание тази присъда? Може би е добре да знаят крадците и убииците,че ако влезнат в къщи могат и да ме убият безнаказано, а аз не мога до ги докосна и ще трябва и да ги почерпя? Или, че няма страшно даже и 92 пъти да те задържат ти пак може да си правиш каквото си поискаш? И "съседке" аз не защитавам господина като цяло, но виж определено го защитавам за конкертния случай, защото от близо година детето ми сънува кошмари, изпитва ужас да остава само в къщи дори и за 10 минути, точно заради една такова "невинно създание" като това наркоманче.А ако държавата си беше свършила работата още първия път това момче едва ли щеше сега да е на 2 метра под земята. А на теб като не ти харесва съседа подай оплакване срещу него, а не пиши анонимно в нета.

много хубав коментар, досега "съседка" освен за котките нищо друго конкретно не ни каза, например да даде детайли за това, дето е биел жена си, за да се уверим, че не говори врели- некипели. проблема е огромен и засяга цялото ни общество, а този конкретен случай може да ни помогне да дадем начало на едно по-сигурно бъдеще. законът трябва да се промени така, че да дава неограничено право на собственика на жилището да действа вътре в него ако е проникнато с взлом. в мое жилище в софия по време на тършуването на крадци влезли с взлом имаше спящ човек. не искам да мисля какво можеха да му направят крадците ако човекът се беше събудил. излязох само за 15 минути до магазина, през това време те са били на горния етаж. когато се върнах те слизаха надолу по стъпалата, а човекът вътре още си спеше. но даже и да се промени закона така, че да ни дава право да се защитаваме, има хора които не са в състояние да се защитят, както мен например, но поне има шанс тези групи крадци да намалеят.

Радвам се , че нямаме СЪСЕДИ КАТО вас, а имаме ХОРА И си мисля , че ако се наложи ТЕ ЩЕ НИ ЗАЩИТЯТ от грабители , вместо да се радват, че съдебната ни система и полиция, дето не могат и от обикновен крадец, пияница или наркоман да ни защитят вкарват в затвора , точно тези , които са ПОСТРАДАЛИ ???????????????????????!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Уважаема "съседке" - има си специалисти в областта, които да определят дали е вменяем или не господина. И след като не са го определили за невменяем, значи си е напълно нормален човека. И като се е обадил на полицията - къде е тя за да ви защити от тези паразити и навлеци в държавата. Значи ние трябва да отделяме от залъка си да си купим нещо за в къщи, а пък тези навлеци да влязат и да ти го откраднат. Така ли е според вас - драга моя?!?

Уважаема госпожо, Публикувайте адреса и си поканете всички крадци да Ви дойдат на гости, като им дайте опис на следното : 1. къде са парите Ви. 2. Къде са ценните Ви вещи, за да не се лутат да ги търсят. 3. Къде е скритото имане на дядо Ви. 4. Пък ако сте в къщи може лично да им кажете къде са и презервативите за да Ви изчукат безплатно. Пък ако не им е харесала свирката дето ще им направите, може и да Ви осъдят за нанесени вреди върху половия им член !!! 5. Да не пропуснете да ги нагостите, крадците де. А като решите да ги изпратите не пропускайте да ги пуснете на децата си. Халал де Ви е срещата с крадците и престъпниците.

Кои сте всички вие и коя си ти? Или говориш за себе си в множествено число?! Ако имаше грам истина в думите ти нямаше да си анонимна.

Ако бяхме нормална държава, щяхме да имаме нормално правосъдие и тази присъда щеше да се приеме нормално от хората. Но не сме, това е очевадната истина, вижте само колко коментари има за един ден, мисля че е рекорд. Явно темата е крещящо актуална. Иска ми се да вдъхна кураж на Йордан Опиц, да му кажа НЕ СИ САМ ЙОРДАНЕ в нашата борба за справедливост и прочистване на корумпираното правосъдие, на което отдавна сме снели доверието си.

ЗА УТРЕПАН ПРИ ПРЕСТЪПЛЕНИЕ МАНГАЛ ТРЯБВА ДА СЕ ДАВА НАГРАДА! ИНАЧЕ МНОГО СКОРО ЦИГАНИЯТА ЩЕ ПОКОРИ ТОТАЛНО БЪЛГАРИЯ И ЩЕ СЕ ЧУДИМ НАКЪДЕ ДА БЯГАМЕ... ПРЕДЛГАМ ДА СЪБЕРЕМ ПО 1 ЛЕВ ЗА ЧОВЕКА, НЯКАКВИ СИ 5-6 МИЛИОНА! И ПОСЛЕ ЗА ВСЕКИ, КОЙТО ГРЪМНЕ АПАШ! КАТО ГРЪМНЕМ 10-20... ЩЕ НАМАЛЕЯТ НАПОЛОВИНА. ЩЕ НИ СТРУВА ПО10-20 ЛЕВА, А ЩЕ ИМАМЕ СИГУРНОСТ, АКО СЕ СЛУЧИ НА НАС.

Имам няколко години практика като юрист. Съгласно българското законодателство в момента в който нападател влезе в нечий дом този който живее там е губещ при всяко развитие на нещата. В момента в които влезе престъпник потърпевшия трябва бързо да си помисли и да си избере или затвор или гроб или болница (инвалидна количка е най честия случай).

нещо ти куца практика, ти прочете ли какво си написал, щото не се разбира какво искаш да кажеш? сигурно си юрист от югозападния ПУЦ на МВР

Не, не ми куца практиката. При подобни дела извършителя много често се укрива, няма неоспорими доказателства срещу него, делото се проточва с години, или изтича давност. Докато ако има дело срещу живущия на съответния адрес тогава случая много по лесно се приключва, обикниовено в негова вреда. PS Може би ще се учудиш колко много изречения започват с главна буква. :)

Престъпника на свобода, нападнатите в затвора. Това е българското правосъдие. Затова разбиват апартаментите ни, в нашия блок и през отминалата седмица грабеж имаше обир. А честните хора трябва да се трудят и да си плашат данъците, за да има пари за съд. прокоратура и полиция. Щом е бил гладен и затова краде, колко обикновени хора могат да платят хонорара на адвокар Марковски. Докога в България, честните хора няма да са защитени. Млади хора напускайте България, поне Вие живейте достойно, по възрастните и без това сме оставени на агония.

За такава постъпка трябва да се дава награда. Срам за системате.

Страх ме е да ви чета коментарите! Значи, ако някой "биел" жена си, но тя не се била оплакала, не била завела дело, удостоверено с медицински свидетелства за побоя, човекът по презумпция е виновен. А вие бяхте ли там, когато я биеше? И какво направихте, за да го спрете? Ако някой гърми по котки и смущава спокойствието ви, извикахте ли полиция, подадохте ли жалба? Как сега ще докажете, че сте съвестни граждани, които не позволяват вандализъм? НО, когато човек отива в затвора за 5 години, защото е стрелял при законна самоотбрана, ставате силни и мощни! Не ви ли е срам? Затова си заслужавате погазването на законите! Институтът "законна самоотбрана" не може да значи: той извади пистолет/нож, аз имах време да проверя дали е съпоставим с моя, после да притичам до шкафчето/сейфа/чекмеджето в кухнята, да го извадя и да се защитя! Някой ден в тази ситуация дори няма да бъде мъж, а жена ви и детето ви, по презумпция по-слаби същества. Дано приемете, че са мъртви, защото са били законопослушни и са разбрали, че нямат право на самозащита!!!

Вашето изхъмване ме възхити. ( Имаме Светлина. Cигурно-приближаваща .)

той влиза в затвора, за това, че е убил човек тичащ по улицата, а не за това че е биел жена си. тук хората питат "съседка" какво точно знае за начина му на живот, за да може да имаме по-пълна представа що за човек е бил. хората негодуват към системата като цяло, а не конкретно към художника или крадеца, но все пак подробностите са интересни, защото случаят е доста популярен. в крайна сметка крадецът се е озовал само във входа на блока и в ничий апартамент. ако се разбере със сигурност, че е биел жена си редовно(което за вас може да си е съвсем в реда на нещата), то да ви кажа chестно не би ми било жал за него. а защо жена му не е подала жалба-дано не се случва на ваша близка подобно нещо, защото тогава ще разберете през какъв ад минава човешкото съзнание. тялото е първото право, което човек притежава и никой няма право да се гаври с него просто защото е физически по-силен. освен това тази планета е за всички нас и е нецивилизовано да убиваме за удоволствие.

Ох, леле, след тази тирада Ви пожелавам просто подобно "правосъдие". Макар че и за Вас ще ми е мъчно :)

"Ако в началото на представлението една пушка виси на стената, то до края на спектакъла тя сигурно ще гръмне." При такъв боен ареснал у дома си и стрелби по котки, въпрос на време е било този човек да раздаде правосъдие. За мен той си е убиец. Даже и каубоите са стреляли само срещу въоръжен и нападащ ги човек.

Чехов няма нищо общо!

тук става дума за патологичен случай: ловец по природа . Нещо мръдне, измяука, побегне , ТОЙ СТРЕЛЯ ! Нали и момчето му се видяло "като сърна "?! . Аз мисля, че по-скоро тоя индивид е за принудително лечение в психиатрия .Когато започне да се страхва от мишлета, да го пуснат, под наблюдение..

Lita Walton

Не е било сърна, най ми било млада птица с прекършен полет, дето тъкмо щяла да свий гнездо!

Починалият младеж, явно е имал много провинения, но Опиц не е имало как да знае това в момента на стрелбата. Той не е бил нападнат, никой не е проникнал непозволено в дома му или съседските домове, той просто е стрелял наплашен и озлобен от многобройните обири в кооперацията в която живее и обсолютната незайнтересованост на отговорните за това органи. Но на мястото на младия наркоман можеше да бъде човек със психическо заболяване, амбулантен търговец, пиян, "арогантен тинейджър" .... За мен и стрелецът и наркоманът са жертви, както и всички ние на правоохранителните и правораздавателните органи ... огромни бюджети и слаба дейност. Обикновенният човек каквото и да направи - все е в грешка ... ако се защити е насилник, ако не го направи е жертва, но за собствена сметка !!!

+. Един разумен коментар.

Не, Колеги/жки и Читател(к)и ! Ние нямаме ни Правосъдие, ни Права, ни Е-л-е-м-е-н-т-а-р-н-о уважение към Нас-Данъкоплатците. Ерго -- нямаме и помен от Държава. ... А Такъв случай -- ясно Е какво-точно Трябва да Направим.

Като ходиш да работиш в гората, какви оръжия мятяш на рамо, на пояс ,и в ръката, сигурно меч ? Сигурно бадва не се чува около тебе, само пушечна стреба и викове "Урааа!", като убиеш някое дребно животинце, ти, червей- дървояд!

Да, малък съм. Ама чак пък червей ?! Да, Работя с/по Гората. Като Грижовен Стопанин и скромна Част от Равновесието. ...За екипировката -- е, намира се туй-онуй. На лов не ходя. Ни риба ловя (Хеле пък в мътна вода.) ======== Абе Вас/вас защо Ви/ви тресе таквоз шубе от Гората ?

да си вземе четката за зъби, торбичката и да застане пред вратите на затвора. Може пък там да му светне, че току така не се убива, защото си си мислил нещо си, напр. че си закона. Никакво съжаление. Оня от гроба ще му се явява на сън и ще то пита : Защо?

Дали "онези бабички от гроба", на 80-90 години, живеещите на село, където няма осветление, полиция или хора в близост дори се явяват на изнасилвачите и крадците, които не ги оставят дори спокойно да си отидат от този свят?!? Спрете да пишете глупости!!!

КАТО ГЛЕДАМ КАКВИ МАСТИТИ И НАГЛИ АДВОКАТЧЕТА Е НАРЕДИЛО НАРКОМАНЧЕТО, МАМА И ТАТИ ЩЕ ИЗЛЯЗАТ НЯКОИ БОСОВЕ ОТ ЪНДЪРГРАУНДА. СВОБОДА ЗА ОПИЦ!!!

Въпросът би се решил, ако се върне предната редакция на чл. 12 от Наказателния Кодекс - дето Конституционния съд я отмени. Там закона защитаваше не крадците, а жертвите - като полицията не може да пази хората, поне държавата да въведе закони, според които хората сами да се пазят.

Жалко е да влезиш в затвора, затова че си пречукал един престъпник. Да, всеки може да стане престъпник, но закона е направен да ни пази от престъпници. В случая престъпника е този, който е посегнал на чуждото имущество, а не защитаващия се. Убийството при явна или неявна самозащита прави извършителя само като физическо лице извършило действието, но това е породено от престъпните действия на похитителя. Похитителя е престъпник, а убиецът му е жертва в следствие на действията на похитителя. Ако нямаше похитител щеше ли да има жертва? Не, нямаше да има... Намаше да има и убиец. Нека нещата да се разглеждат от към първопричината водеща до следствието...

та кой е бил похитителя в случая? Не разбрах кой е посегнал на имуществото на "злочестия" убиец? Ей мухльо, четеш ли текста отгоре???? Я прочети написаното. Като не мислиш и си говориш на слуки, поне да четеш!!!!

Мърло! Ако тези нещастници/това, че са наркомани си е техен проблем/ бяха похитили твоя дом дали щеше да разсъждаваш по същия начин !?? Ти изпитвала ли си чувството да се прибереш у дома и да намериш всичко на пода - разкъсано и попиляно, включително книгите от библиотеката...в такива случаи човек се чувства омърсен и омерзен ! Та, Мърло, дано не ти се случва !

E верно си тъпа...

Този, който е бягал през прозореца с отверка в ръка е похитителя, защото нормалните хора излизат през вратите. Това е за мухлата дето защитава момчето, което е простреляно и бягало с огнестрелна рана и намерено мъртво до някакво кафене чак след един час. Малко не се връзват нещата от какво е умряло това момче. И за мухлата,че не прави разлика между похитител и похитен, още веднъж ще повторя. Момчето влиза в блока с цел кражба на физическо имущество заедно с приятелчето си и това го прави виновен за предприетите от него действия. Искам да попитам "тъпа съм", защо момчето с отверката в ръка не е извикал полиция, за да разкаже какъв тормоз му е наложено върху него. Той е бягал от местопрестъплението и не е потърсил нашите хубавци в сини униформи, което го прави още по-виновен.

ОТ ГОДИНИ ВИ РАЗПРАВЯМ Е ТРЯБВА ДА СЕ ИЗГОНЯТ ВСИЧКИ МАГИСТРАТИ И ДА СЕ НАЗНАЧАТ ПРЕДИМНО НОВИ ХОРА. ЮРИСТИ ИМА В ИЗЛИШЪК. ТЕЗИ СЕГА СА 95% С КУПЕНИ МЕСТА. ИЗБИВАТ СИ ПАРИТЕ ОТ ПОДКУПИ. ОТ ИЗНАСИЛВАЧИ, КРАДЦИ, УБИЙЦИ. СТРАШНО Е! НЯМА ДА СЕ ОПРАВИМ ДОКАТО ГИ ТЪРПИМ! ТЕ СА НАЙ-ГОЛЯМАТА МАФИЯ!