Паметникът е разрушен по заповед на кмета на община Попово Людмил Веселинов. Кметът е наредил изпълнението на заповедта на районното полицейско управление.
Вчера прокурор Пламен Трифонов е разпоредил отстраняване на обидните религиозни символи от паметника на незнайния турски войн в село Славяново, съобщи ръководителят на Районната прокуратура в Попово Стефан Христов. Отстраняването е преминало без инциденти.
Няма напрежение в селото, заяви кметът на Славяново Васил Стоилов пред БНР.
"Всичко е спокойно, хората са удовлетворени, защото аз многократно съм казвал, че това строителство, което няма аналог, вече е история. Хората, дори и мюсюлманите, са доволни от всичко това, защото братята искаха да разединят жителите на селото на мюсюлмани и на християни. Това никога не е било и вярвам, че и занапред ще останем така дружно да си живеем, както и досега е било," посочи Стоилов. Той обаче уточни, че не е бил предупреден, но е сигурен, че паметникът е съборен от държавна институция. Според него всичко вече е история.
Каменната пирамида беше разрушена снощи около 21.30 часа, казаха жители на селото, които са забелязали фадрома, придружена от полицейски автомобили, предаде БТА. Малко по-късно се чул тътен от сгромолясване на каменната пирамида.
"Доколкото знам в Славяново има незаконни постройки и прокуратурата и органите на реда са взели необходимите мерки, надявам се повече по тези незаконни неща да не се говори”, заяви късно снощи пред БНТ министър-председателят Бойко Борисов, цитиран от "Фокус" .
"Не можах да разбера от изявлението на премиера държавата ли е съборила паметника в Славяново. Никой не знае кой го е съборил". Това каза пред „Фокус” Али Юзеиров от организацията „Български червен полумесец”. Това не беше паметник на незнайния турски воин. Това е вече разрушеният паметник на всички загинали за тези земи, посочи Юзеиров. В момента държавата показа колко е толерантна към хората, които живеят мирно и спoкойнo в цялата страна.
Вчера следобед полиция е иззела от клуба за приятелство на братя Юзеирови книги с религиозно съдържание, в една от които се е проповядвал джихад. Иззети са и компютърни конфигурации. Окръжната прокуратура в Търговище е изготвила пет преписки срещу братя Юзеирови, две от тях са за проверка на учредения от тях миналата събота Мюсюлман-демократически съюз, една е за незаконната пирамида в частния им имот.
Днес в селото има масирано полицейско присъствие, но жителите са спокойни и доволни от премахването на паметника, защото според тях той е насаждал омраза и напрежение, каза кметът Васил Стоилов.

Вижте снимки