Няма да слизам на нивото на политиците с коментар по такива обстоятелства, в крайна сметка ние сме съд, допълни Узунов на пресконференция, цитиран от БТА.

По думите му, шведът Ралф Сунберг, който ритна в главата камериерка в хотел в курорта "Слънчев бряг", е получил максимална присъда според Наказателния кодекс - глоба в размер на 4500 лева.

Той уточни, че чужденецът не е осъждан и затова се освобождава от наказателна отговорност по член 78а. Санкцията предвидена от законодателя е от 1000 до 5000 лева. 

"Това е глоба, предвидена в нормативен акт. Ние не можем да излезем извън него. Ние сме съд, гарант за спазване на законността. Не можем да определяме по справедливост, размера на това наказание в рамките на наказателно производство. Ако се предяви граждански иск, там имаме относителна оперативна самостоятелност и може да постановим решение по справедливост. Можем да оценим причинени неумуществени вреди, но това е друг процес“, каза още председателят на Районният съд в морския град.

Извънредният брифинг в Несебър бе свикан, след като главният прокурор Сотир Цацаров определи присъдата като унизителна, както за пострадалата българка така и за нашето правосъдие, а лидерът на БСП Корнелия Нинова поиска да научи името на съдията по въпросното дело.

В рамките на посочените в закона граници на наказанието, съдебната инстанция е определила и наложила наказание от 4 500 лева, което се доближава до максималния размер на законово установената горна граница, посочиха от съда в Несебър.

Евгени Узунов каза, че съдия по делото срещу Сундберг е била Йорданка Майска-Иванова. Тя имала 20 годишен стаж и била изключително опитен съдия. Евгени Узунов подчерта, че решението на Районния съд в Несебър кореспондира напълно с българското законодателство и е напълно законосъобразно.

Присъединявам се към думите на главния прокурор и бих подкрепил законодателна промяна, добави Узунов.

Вчера и Съюзът на съдиите в България (ССБ) настоя лидерът на БСП Корнелия Нинова да се извини на съдия Майска.