"Искаме справедливост" и "Срам за вас", "Убийци", скандираха недоволните хора след трагедията в 24-етажната Гренфел тауър, предаде Франс прес, цитирана от БТА. 

Някои от протестиращите носеха плакати с надпис "Справедливост за Гренфел"

Протестиращите преодоляха автоматичната врата, водеща към първия етаж и бяха спрени на стълбището към втория етаж от няколко частни охранители. Разменени бяха удари и атмосферата се нажежи. Някои от нахлулите напуснаха сградат, но други отказаха да я напуснат.

Те показваха пред медиите плакати със снимки на лица, които все още са обявени за изчезнали. Дузина полицаи, включително конни, охраняваха демонстрацията.

Междувременно полицейска охрана изведе британския премиер Тереза Мей след срещата й в лондонска църква с оцелели от пожара в Гренфел тауър, лидери на местната общност и жители на квартала, които обкръжиха колата й с викове "Срам за теб" и "Страхливка", предадоха Асошиейтед прес и Ройтерс.

След срещата с оцелелите Мей обяви фонд на стойност 5 милиона паунда в тяхна помощ и изрази съжаление за тежкото им положение. Пакетът включва гаранции за жилищно настаняване на останалите без дом възможно най-близо до предишното им местоживеене, както и за помощ за достъп до банкови сметки и пари в брой.

"Пакетът за подкрепа, който обявявам днес, цели да даде на пострадалите непосредствената спешна помощ, от която имат нужда, за да се грижат за себе си и за близките си. Ще продължим да обмисляме какво още е нужно да се направи", заяви Мей в декларация, разпространена от нейната канцелария.

Но премиерът, въпреки всичко, не успява да преодолее обвиненията в липса на съчувствие, защото не се е срещнала с пострадалите при първото си посещение на мястото на пожара.

В открито писмо до нея лондонският кмет Садик Хан заяви, че пхората са разочаровани от липсата на информация за безследно изчезналите и за загиналите, както и от липсата на координация между спасителните и социалните служби.

"Размерът на тази трагедия очевидно се оказва прекалено голям за местната власт, за да се справи сама", каза кметът. 

След пожара, случил се в нощта на вторник срещу сряда, мнозина отправиха остри критики към управлението на жилищния блок, което сметнаха за недостатъчно добро. Според мнозина това се е дължало на факта, че жилищата са социални. Предупрежденията за опасност от пожар са били пренебрегвани в продължение на години.

Смята се, че облицовката на фасадата, извършена миналата година, също е помогнала за разпространяването на пламъците. Според в. "Таймс" използването на подобен метод за облицовка е забранено в САЩ при сгради, по-високи от 12 метра, отбилязва Франс прес.

По официални данни жертвите вече са 30, но телата на много хора още не са открити. Загиналите всъщност са поне около 70 души, съобщава телевизия "Скай нюз", като се позовава на неофициална информация от собствени източници.

На въпрос дали могат да станат повече от 100, шефът на лондонската полиция Стюарт Кънди вчера отвърна:

"Иска ми се да се надявам, че няма да достигнат трицифрено число".

Благотворителна песен за ранените

Саймън Кауъл възнамерява до идната неделя да приключи работата над благотворителна песен в полза на пострадалите от пожара в жилищния блок, за да може сингълът да бъде пуснат в началото на следващата седмица, съобщи междувременно Контактмюзик.

57-годишният продуцент, който живее близо до опожарения жилищен блок в западен Лондон, се е свързал с редица звукозаписни компании, за да състави списък със знаменитости, които ще участват в записа. Целта е да се съберат средства за пострадалите от пожара, който причини смъртта на най-малко 30 души, а десетки други получиха наранявания.

Песента, която ще бъде записана, все още не е избрана. Кауъл планира записът да е готов в началото на следващата седмица, като всички приходи от продажбата му ще са предназначени за семействата на пострадалите.