Пред БНТ министърът заяви, че става въпрос за недобра, дори липсваща комуникация с МВнР - в нито един момент не били информирани, а това е било задължение на посланика.

Бразилските власти обявиха, че са съобщили за решението за експулсиране още през април.

"Това, което се е случвало, е останало за сведение и ползване на посланика. Дори да предположим, че е имало неясноти как и в какви срокове Бразилия ще реализира решението за експулсиране, нищо не обяснява факта, че българските служби не са имали информация
", заяви Вигенин. 

Той добави, че не може да гадае какво се крие зад липсата на тази комуникация, но бе категоричен, че това няма как да остане без последствия.

Вижте снимки на Гълъбин Боевски>>

Министърът уточни, че посланикът ще остане в София, докато не се произнесе Дисциплинарният съвет, от който очаква максимално бързо да бъде решено какви да са последствията за него.

По думите на Вигенин законът предвижда различни възможности за наказания, но не каза какви. Според него в друг случай вероятно такова действие или бездействие е щяло да остане незабелязано.

Оказа се, че има и други българи, които по подобна схема са били експулсирани от Бразилия и МВнР не е имало информация.

Вече са прави проверка на посолството в Бразилия от Инспектората. Не заради случая, а защото още през лятото било селектирано като едно тези, които имат нужда от проверка за начина на работа.

т българските дипломати се очаква адекватна работа, останалите институции също очакват МВнР да информира, а ние не успяхме да го направим, защото случаят беше мистерия за нас", добави външният министър.

Той уточни, че МВнР и МВР са знаели, че е издаден паспорт на Боевски на 11 октомври, но посочените мотиви са били, че му е необходим, за да започне работа до края на присъдата си.

Вигенин потвърди, че Марин Райков в качеството му на външен министър в служебното правителство не е бил информиран.

"Надявам се и българските дипломати в чужбина да си направят изводите", призова външният министър.