Няколко подбалкански села – Богдан, Столетово, Кърнаре и Христо Даново, както и град Сопот са наводнени заради поройния дъжд, който се изля снощи, съобщиха от Община Карлово.

Зам.-кметът Антон Минев съобщи, че падналите валежи са били с голяма интензивност - за кратко време е паднало дъжд около 100 л/кв. м. Това е приблизително около 1/6 от годишната сума на валежите, характерна за региона.

Според областният управител на Пловдив Розалин Петков най-страшно е положението в Сопот и карловското село Богдан, предаде радио Пловдив. В общинския център има наводнени къщи. В Богдан е наводнена ромската махала, където под вода са десетина от домовете на хората. Там къщите се намират точно до дерето, от което е тръгнала приливната вълна, обясни Петков.

Той припомни, че при сухо време водата в дерето е два сантиметра, а в момента се е вдигнала до два метра.

Дъждът в Столетово, който се изля между 6 и 9.30 часа днес, е наводнил няколко къщи, повече от 40 сантиметра е водата в помещенията на цех за консерви. Наводнени са и ниви, в близост до селото. Кметът Славчо Тодоров сподели, че не помни река Сухото дере да е била толкова пълноводна, както след пороя.

Екипи на пожарната от Карлово и от Пловдив бяха изпратени в наводнените села. Въпреки че дъждът спря, в две от селата Столетово и Богдан, все още работят пожарни екипи от Карлово. На този етап няма информация за пострадали хора.

Нормализирано е движението на пътя Карлово-София, където в участъка между Иганово и Кърнаре е имало частични заливания. Движението на влаковете по Подбалканската линия се извършва с намалена скорост.

Код жълто е в сила днес, за областите Ловеч, Габрово, Велико Търново, Стара Загора, Пловдив и Пазарджик. Предупрежденията са за 30-35 л/кв.м дъжд. По-значителните количества се очакват през нощта срещу събота.

Следете прогнозата за времето