От обяд в петък по столичните улици излизат допълнително 80 пътни полицаи, които ще осигурят "зелена вълна" за всички излизащи от столицата, каза началникът на столичния КАТ Богдан Милчев. Същата мярка ще бъде приложена и в понеделник по трасетата за влизане в София.

Повече униформени ще контролират движението и по най-невралгичните пътища в страната. Засилен трафик се очаква по пътя за Кулата, на "Дунав мост" и в района между Стара Загора и Бургас. Масово ще се проверяват шофьорите дали са употребили алкохол и имат ли свидетелства за правоуправление. Ще се следи за неправилно изпреварване и превишена скорост.

Две са основните причини за произшествията в празнични дни, отчетоха от МВР. Едната са струпванията на хора по храмовете, а втората е натовареното движение по пътищата. "Разпоредено е да има активно полицейско присъствие, особено по възлови места като кръстовища, изходите на градовете или около места, където има ремонтни дейности", каза Милчо Енев, цитиран от „Фокус”.

Нови 8 камери контролират скоростта на пътя, съобщиха преди дни от КАТ. Стационарните системи са инсталирани в областите Бургас, Велико Търново, Враца, Пазарджик, Плевен, Пловдив, Търговище и Шумен.
По 1600 нарушители хващат само за денонощие новите супермодерни стационарни камери за скорост, съобщи в. "Монтитор". Рекордна скорост - 234 км в час е засечена на 86-тия километър от магистрала “Тракия” около Пазарджик. Снимката е на шофьор с последен модел „Порше Панамера” с немска регистрация. За това нарушение водачът най-вероятно ще бъде санкциониран с 3 месеца отнемане на книжката и 800 лева глоба.

Зам.-директорът на ГД „Охранителна полиция“ комисар Алекси Стратиев заяви, че един от сериозните проблеми са мотоциклетистите и апелира към повишаване на вниманието, особено около празниците. Въпреки че пътнотранспортните произшествия като цяло са намалели, тенденцията при мотоциклетистите се задържа и техният брой не е намалял.
По-рано днес от "Пирогов" съобщиха, че са приели 33-годишен моторист от Петрич с много тежки травми. Той е настанен в централна реанимация с открито счупване на лява подбедрица, кръв в корема, 9 счупени ребра, двустранен хемо-пневмоторакс и контузия на мозъка след катастрофа в родния си град.

Агенция „Пътна инфраструктура” вече нареди спиране на движението на тежкотоварни автомобили по всички първокласни и второкласни пътища в страната по време на празниците. Рестрикцията остава в сила до края на септември.