Нюз интернешънъл е британският клон на медийната империя на милиардера Рупърт Мърдок Нюз корпорейшън (News Corporation), уточнява БТА. Брукс се смята за доверено лице на милиардера и имаше коментари, че масовите уволнения след закриването на скандалния вестник са били, за да се спаси нейния пост.

ФБР ще разследва твърденията, че компанията на "Нюз корпорейшън" се е опитвала да подслушва телефоните на жертви на атентатите от 11 септември 2001 г. в САЩ, стана ясно по-рано.
"Проучваме твърденията, съдържащи се в писмото на Питър Кинг", каза пожелал анонимност източник от ФБР, цитиран от Ройтерс и БТА. Конгресменът от Републиканската партия Питър Кинг призова за такова разследване, след като в понеделник британският в. "Дейли мирър" първи съобщи за възможно подслушване на телефони.
"Нюз корпорейшън" отказа да коментира въпроса.

Според "Дейли мирър" журналисти от закрития вече британски таблоид "Нюз ъв дъ уърлд" са предложили пари на нюйоркски полицай, за да получат достъп до данните от телефоните на жертви на атентатите от 11 септември. Репортерите искали телефонните номера на загиналите и подробности за телефонните им разговори в дните преди терористичните нападения, отбеляза Ройтерс.

Самият Рупърт Мърдок защити действията на "Нюз корпорейшън" във връзка със скандала и каза, че медийната му империя ще се възстанови от удара, който е понесла, съобщиха Асошиейтед прес и Ройтерс, на които се позова БТА.
В интервю за вестник "Уолстрийт джърнъл" Мърдок опроверга информацията, че ще продаде притежаваните от него британски вестници, за да потуши скандала, като я нарече "пълна глупост".
Според медийния магнат някои от нещата, казани в британския парламент за подслушването на телефони от "Нюз ъв дъ уърлд" са били "пълни лъжи".

Все пак едно от обвиненията към медийната империя бе опровергано. Вестник "Гардиън" днес се извини за съобщението си, че изданието "Сън", част от медийната корпорация на Рупърт Мърдок "Нюз интернешънъл", било получило информация за сина на бившия премиер Гордън Браун от медицинското досие на детето, съобщи Ройтерс. Оказа се, че информацията е получен от родител на друго болно дете, а не от досието.

Последна актуализация в 17.10 ч.