От прокуратурата заявиха, че в СДОТО е направен опит за саботиране на проверката и е изтрита информация от картите на автомобила със специализирана техника чрез "разглобяване с отвертка" от Радко Димитров, началник на Отдел 04 в службата.

Първанова допусна пред bTV оневиняване на разследваните по случая. Според нея едва в края му ще се разбере дали колегите й от СДОТО са извършили престъпление или става дума само за нарушения по служба и затова призова да се изчакат резултатите от досъдебното производство.

„Наказателното производство е образувано по прокурорска препоръка, то събира данни и обстоятелства и се надявам в края му да няма данни за извършено престъпление”, заяви министърът.
Първанова припомни, че прокурорската проверка е започнала по анонимен сигнал (внесен в прокуратурата от лидера на БСП Сергей Станишев - бел.ред.) и каза, че е говорила със служителите, които са разследвани.

Когато започна проверката, разпоредих пълно съдействие, в рамките на проверката не съм била информирана от прокуратурата, че има пречки или че има нужда да бъдат отстранявани някакви други пречки. Това, което сме си говорили с г-н Сотир Цацаров, няма да го коментирам, каза тя за вчерашната си среща с главния прокурор.
Поясни обаче, че основните известни факти са за пропуски във вътрешната нормативна уредба за контрол в ползването на специални разузнавателни средства (СРС).

Първанова отказа да се ангажира с конкретни оценки, но заяви, че няма как един шеф на ведомството да контролира всички служители в структурите на МВР. „В МВР работят 53 000 души, почтени професионалисти, а тук става дума само за едно наказателно производство, образувано по анонимен сигнал. Всички други служители заслужават уважение”, заяви тя.

Първанова ще създаде работна група, която ще "идентифицира" пропуските в работата със СРС, за да не бъдат допускани в бъдеще.
Вчера подписах две заповеди за дисциплинарно производство и за временно отстраняване от длъжност (на шефа на СДОТО Сергей Кацаров и Радко Димитров - бел. ред.), подчерта тя.

За твърденията на Цветан Цветанов, че не е давал заповеди за СРС, тя каза, че процедурата по закон е ясна, съдът разрешава, а преди да стигне до министъра минава през множество подписи.

По думите й, след като е станала министър на вътрешните работи, не се извършват незаконни дейности в МВР.
Тя лаконично отговори на въпрос, че е подписала толкова СРС-та, колкото е било необходимо и не знае дали са повече от тези, одобрени от предшественика й Цветан Цветанов.

Служебният министър каза, че не се чувала с него от 13 март.

КРЪСТОСАН ОГЪН: Помага или пречи Цветанов на Бойко Борисов?