Софийският районен съд наложи най-тежката мярка за задържане на 21-годишния Иван Иванов и 20-годишния Мартин Наков, предаде БТА. Третият участник в нападенията - Стенли Георгиев, е бил освободен, тъй като е непълнолетен.

Магистратите прецениха, че има достатъчно данни, че Иванов и Наков са извършили това, в което са обвинени, освен това има опасност и да извършат друго престъпление. Затова настоя и прокуратурата, за разлика от защитниците на двамата, които поискаха по-леки мерки за неотклонение.

Адвокатите пледираха съдът да не зачете разпознаването, което 21-годишният спортен репортер Радослав Петкашев е направил, тъй като не им е била осигурена защита, предаде БГНЕС. Магистратите обаче заявиха, че по време на разпознаването на тях не им е било повдигнато обвинение.
Защитниците атакуваха и показанията на журналиста, като заявиха, че те не са били последователни. Според съда обаче показанията на Петкашев са задълбочени и в тях няма противоречия. Той е описал как тримата са го ограбили, като единият от тях го ритал с кубинки. Това бил Наков, който продължил да го прави и след като му взели всички ценни вещи.

Заради тази агресивност районният съд прецени, че той е личност с висока обществена опасност.

В съдебната зала стана ясно, че съучастникът му Иван Иванов има присъда от  от март тази година - 3 години условно с 5 години изпитателен срок за грабеж. Заради този факт магистратите прецениха, че той започва да се изгражда като личност с вече формирани престъпни навици и опасността да извърши и друго престъпление не е хипотетична, а реална. Стана ясно и че Иванов се опитва да прокара тезата, че е бил толкова пиян, че не помнел нищо. Съдиите обаче прецениха, че няма достатъчно данни, че той не е знаел какво върши.

Освен на показанията на спортния журналист съдът се позова и на показанията на друг свидетел - Стефанов. Той разказал, че с обвиняемите били заедно в заведение и двамата се похвалили, че "са били някакъв човек и му взели телефона".

Мярката на двамата не е окончателна и подлежи на обжалване пред Софийски градски съд. Ако бъдат признати за виновни, те могат да получат наказание затвор от 3 до 10 години.

Полицията установи, че тримата младежи са извършили грабежа на Радослав Петкашев и други двама мъже през нощта в събота срещу неделя в централната част на София. Всички пострадали са били жестоко бити, единият е в тежко състояние в болница. Групата била разкрита, след като единият от апашите включил откраднат от жертвите телефон. Той и още един апарат са намерени и са приложени като доказателства.