Николов беше нападнат и бит от двама неизвестни, удряли го в областта на главата и разкъсали дясното му ухо. Той бе настанен в частна болница в София, където бе опериран.

"Считам, че инцидентът е на лична основа. Като си направих ретроспекция за последните няколко години, не можах да открия нищо, сторено от мен, с което да съм провокирал това нападение", заяви Николов, цитиран от БГНЕС.

По думите му до момента той няма никаква информация за мотивите на нападателите, но смята, че побоят в никакъв случай не е заради сделки с електроенергия от АЕЦ "Козлодуй", каквато версия се появи в медиите.

"Няма нарушения на сключените договори за продажба на ток. На всички търговци продължаваме да предоставяме електроенергия съгласно сключените с АЕЦ-а договори, като всички те изтичат в края на 2011 г.", допълни директорът на атомната централа.

Ден след нападението над Александър Николов бе съобщено, че има двама задържани, но по-късно информацията бе опровергана. Нападателите все още не са заловени. От Българския Атомен Форум (Булатом) и консултативния съвет, сформиран от бившите директори на централата, пък заявиха, че побоят над Николов е персонално посегателство срещу безопасността на атомната централа в Козлодуй.