Европейските кредитори (ЕС и ЕЦБ) предлагат на Гърция 12 милиарда евро помощ до края на ноември, при условие че се споразумее бързо по серия реформи и бюджетни мерки. Още 3,5 милиарда евро ще бъдат добавени от Международния валутен фонд (МВФ). Предлага се продължаване с пет месеца на спасителната програма на Гърция, предаде АФП, като се позова на документ от преговорите, цитирана от БТА.

Кредиторите са готови да отпуснат спешно на Атина 1,8 милиарда евро, веднага щом гръцкият парламент гласува споразумението с институциите. Тази сума ще позволи на страната да избегне дефолт и да върне на МВФ заем от 1,5 милиарда евро с падеж на 30 юни.

Германската канцлерка Ангела Меркел призова гръцкия премиер Алексис Ципрас да приеме щедрото предложение от кредиторите на страната, изтъквайки, че сега е ред на Атина да направи стъпка по посока на партньорите й от еврозоната, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

"Направихме стъпки към Гърция", посочи Меркел пред журналисти в Брюксел. "Сега е ред на гръцката страна да направи подобна стъпка".

МВФ изрази увереност, че Атина ще плати дълга си към организацията до края на месеца.
Говорителят Джери Райс опроверга информациите, че именно фондът играе "лошото ченге" в преговорите.
Очакваме плащането да бъде направено на 30-и юни и гръцките власти заявиха това публично, каза той.

В най-добрия случай, ако Атина и кредиторите й се споразумеят утре на извънредната спешна среща на Еврогрупата, гръцкият парламент може да се произнесе в неделя, а Бундестагът в понеделник, посочи информиран източник.

Ципрас: Ултиматум и шантаж

Притиснат да приеме споразумение с кредиторите, гръцкият премиер Алексис Ципрас заяви, че отхвърля "ултиматуми и шантажи" в Европейския съюз.

Европейските принципи са солидарност, равенство и взаимно уважение. Той не са основава на шантажа и ултиматумите. Особено в тези жизненоважни часове никой няма право да поставя в опасност тези принципи, посочи ръководителят на радикалната левица в Гърция в края на Европейския съвет в Брюксел.

Според първоначалната информация Гърция отхвърля предложението на кредиторите за продължаване на действащата кредитна програма с пет месеца. Това са съобщили гръцки правителствени източници за агенция АНА-МПА, цитирана от БНР. Те са добавили, че "предложеното финансиране е недостатъчно" за нуждите на страната. Споразумението не трябва да възобновява порочния кръг от строги мерки на икономии, са посочили източниците.

Междувременно Ройтерс съобщи, че Ципрас е свикал спешна среща на своето правителство, на която ще бъдат обсъдени преговорите за дълга.
Според министъра на финансите Янис Варуфакис страната му е направила някои отстъпки и няма причина утре да не бъде постигнато споразумение.

Подробности за офертата

Кредиторите предлагат продължаване с пет месеца на спасителната програма на Гърция и са готови да й отпуснат 12 милиарда евро на четири транша, към които се очаква да бъдат добавени още 3,5 милиарда евро от МВФ.

Първият транш от 1,8 милиарда евро ще бъде от лихвите за 2014 година по програмата Ес Ем Пи (SMP - Security Market Program), започнала през 2012 година, позволяваща на централните банки от еврозоната да купуват гръцки дългове на вторичния пазар. За да стане това е необходим вотът не само на гръцкия парламент, включително някои мерки, наречени "предварителни действия", но и съгласието на националните парламенти на съответните страни с това плащане.

Ще последват други два транша от фонда в подкрепа на еврозоната - единият от 4 милиарда евро до средата на юли и друг от 4,7 милиарда евро в началото на август, при условие, че Гърция приложи някои реформи.
Част от тези пари - 6,9 милиарда евро - ще бъдат от фонда, създаден в помощ на гръцките банки, който разполага в момента с 10,9 милиарда евро.
За деблокирането на средства от този фонд има отдавна подадена молба от гръцкото правителство.

МВФ може да прибави още 3,5 милиарда евро при някои условия - всички предварителни действия да бъдат приложени и фондът да получи уверения за финансирането на страната за период над 12 месеца и поносимостта на дълга й.

КРЪСТОСАН ОГЪН: Ципрас срещу Меркел


АНКЕТА: Ще извади ли СИРИЗА Гърция от кризата?