Пред Нова телевизия директорът на Областната дирекция на МВР в Пловдив старши комисар Христо Разсолков съобщи, че оръжието, с което мъжът е извършил двойното убийство, след което се е самоубил, е стар армейски пистолет „Валтер П38”.

По думите му оръжието, намерено при огледа, не е регистрирано. Сапунджиев не е имал друго оръжие и е с чисто криминално досие.

"Трите трупа са намерени в спалнята един до друг, като детенцето е било между родителите си. И тримата имат огнестрелни рани в областта на главата. Всички факти до този момент сочат, че няма вероятност външно лице да е влязло в апартамента и да е извършило убийството", добави Разсолков.

Телата на 5-годишната Петя, 29-годишната й майка Йорданка и 35-годишният й баща Благой Сапунджиев бяха открити около 11.20 ч. вчера в жилището, в което живеели под наем, на ул. "Асен Христофоров" в пловдивския кв. "Кючук Париж". Намират ги майката на Благой и техният кум, които от сутринта безуспешно се опитвали да се свържат със семейството, след като разбрали, че той и Йорданка не са отишли на работа.

Според първоначалната информация съпругът е застрелял първо жена си в главата, а после и момиченцето.

"Все още чакаме всички експертизи - съдебно-медицинска, балистична и химическа, да излязат. Тогава ще сме готови с крайния резултат", допълни шефът на пловдивската полиция.

Началникът на Криминална полиция Николай Кирков допълни пред "Фокус", че вече е установен и часът на извършване на убийството – около 5.30 ч. По думите му това се потвърждава от свидетелските показания на съседи, които са чули нещо като изстрели, но не са им обърнали внимание.

Основната версия за трагедията, по която работят криминалистите, е ревност. Разсолков посочи, че младото семейство е било разделено от около три месеца, като мъжът е живеел при родителите си, но е посещавал съпругата и детето си.

По неофициална информация Йорданка Сапунджиева е поискала развод. Тя е имала нова връзка и е прекарала Нова година с приятеля си, предаде bTV.

Комисар Разсолков посочи, че на този етап няма доказателства, които да подкрепят версията, че дългове стоят в основата на трагедията.
При огледа в апартамента криминалистите са открили и голямо количество пари.

Няма установени задължения към банкови институции и физически лица”, подчерта той, цитиран от bTV.

По думите му няма и информация, че Йорданка Сапунджиева, която работи като счетоводител, е била обект на заплахи.

Няма данни да е имало битови скандали, няма данни за употреба на алкохол или наркотични вещества”, допълни полицейският шеф.

Зам.- окръжният прокурор Галина Андреева коментира, че ще бъде извършена химическа експертиза от обтривките на ръцете на жертвите, както и че е назначена и експертиза за наличие на алкохол в кръвта.

Психиатърът д-р Веселин Герев коментира, че побъркването от ревност може да дойде след една-единствена искра. По думите му става дума за ревностна параноя, при която всяко едно действие на човека се интерпретира по налудничав, нереален начин.

Понякога ревността е много лош съветник на човека, може да го накара да е ужасно жесток в своите действия", коментира лекарят.

Психиатърът посочи, че ревнивец, който има съпругата и детето си като някаква вещ, има силно чувство за притежание, за обсебване, модел на поведение и държание, което той определя.

Д-р Герев допълни, че агресията се възпитава, като това са модели на поведение от семейството, в което е израснал насилника и такива хора трудно се разпознават.

Те може да действат под прикритие на отдаденост към семейството, към децата. Към това сочат и снимките, които бяха разпространени на бащата Благой Сапунджиев с детето му”, каза още психиатърът.