Пред журналисти проф. д-р Ангел Учиков, шеф на Клиниката по специална хирургия в УМБАЛ “Свети Георги” съобщи, че раненото момче е на командно дишане.

Ударите с ножа са засегнали много вътрешни органи - стомах, тънки черва, панкреас, черен дроб и белите дробове, и Искрен е изгубил много кръв. Вчерашната операция е продължила четири часа, а днес са извършени други хирургични интервенции, при които е затворена коремната кухина.

"Наранен е на три места белият дроб, четири ребра от ляво и едно от дясно са прерязани, бил е с отворен перикард, има 7 рани в стомаха, тънките черва са прободени на 4 места, черният дроб на пет. Голяма агресия е имало, не сме виждали досега такова нещо и не можем да си го обясним", каза д-р Учиков, цитиран от Дарик радио.

Непосредствената опасност от остро кървене е преодоляна, но рискът за живота на момчето остава и се определя от възможността за възпалителни усложнения. Лекарят съобщи, че има достатъчно кръв за преливане, след като 18 души са дали кръв за Искрен.

Според д-р Учиков младежът има нелоши шансове да оживее, тъй като е млад и е бил в добро здраве преди инцидента. При постъпването в болницата момчето е било в съзнание и кръвно налягане 40/0, а по късно е стабилизирано с показатели 120/ 70. Все още няма данни дали е употребил наркотици или алкохол.

От болницата уточниха, че след тежкия инцидент момчето се е обадило на баща си и със сетни сили е казало, че умира. Родителите са открили два кървави ножа в мивката на апартамента.

Инцидентът стана вчера следобед, около 14 часа, в дома на Искрен в пловдивския кв. "Кършияка", където на гости бил негов съученик. По все още неизвестни причини двамата се скарали и Искрен бил намушкан с нож около десет пъти.

Нападателят, който е със срязани сухожилия на два пръста на едната ръка също е в болница.
От МВР съобщиха, че момчето е на 16 години от Съединение и е задържано за опит за убийство за 24 часа, като се охранява от полицаи в лечебното заведение.

В Окръжна прокуратура - Пловдив се води досъдебно производство срещу 16-годишния Иван Г., че се опитал умишлено да умъртви Искрен А. на същите години. Според обвинението, макар и като непълнолетен, той е разбирал свойството и значението на извършеното и е могъл да ръководи постъпките си.

Иван и Искрен са десетокласници в Професионалната гимназия по хранителна техника и технологии в Пловдив.
"И двамата са изключително спокойни момчета, никога досега не са имали агресивни прояви", съобщи директорът на училището Людмила Ганчева, цитирана от БНР.

Със съучениците на двете момчета работят психолози.