Той и министрите на транспорта, регионалното развитие и еврофондовете - Ивайло Московски, Лиляна Павлова и Томислав Дончев, се качиха на специализирана тестова мотриса*, за да изпробват движението при заложена скорост от 160 км/ч. Влакът тръгна от гара Крумово и стигна само за около 15 минути до Първомай, предаде "Фокус".

Днес мотрисата се движеше със скорост при 165 км в час. Допустимо било по време на самия тест да се постигне скорост с около 10% по-висока от 160 км.

Премиерът даде много висока оценка на изцяло модернизираната жп линия и добави, че до една-две години жп транспортът ще бъде предпочитан, цитира го БТА.
Борисов изтъкна, че половин метър сняг не пречи на движението на влаковете да карат със 170-180 км в час. Премиерът добави, че гарите, през които са преминали, са оправени, подлезите също, поставени са шумоизолиращи прегради.
"Само преди няколко дни ни обвиняваха, че ликвидираме железницата. Но ни обвиняваха тези, които я ликвидираха", коментира Борисов.
Той добави, че на този етап връщането на мотриси на Германия не е добра политика и затова ще се търсят варианти за плащането им.

Министърът на транспорта Ивайло Московски припомни, че до 2014 г. трасето трябва да бъде завършено и пътуването между Пловдив и Бургас ще отнема около час и 15 минути. Той връчи на началник-гарата на Първомай Акт 15 за експлоатация на двете отсечки по проекта за реконструкция на линията Пловдив - Свиленград: Пловдив - Първомай и Първомай - Димитровград.

Пътят Пловдив - Първомай обикновено се взима за около 53 минути с бърз влак и 70 минути с пътнически влак. Разстоянието от Крумово до Първомай е 37.7 км и се очаква да бъде взето от 12 до 18 минути.

*Тестовете за скорост, път и време се извършват в единствената българска лаборатория, която се намира в самата мотриса.