Наблизо се намирали ниви, които вероятно се обработват с нитрати.

Водата не е изследвана за други отрови или замърсители и здравните инспектори не могат да кажат дали е годна за пиене, уточниха от Регионалната здравна инспекция (РЗИ) в Шумен, цитирана от БГНЕС.

Градската мълва твърди, че в нея има и арсен, но това не е доказано.

Директорът на Националния исторически музей Божидар Димитров обяви водата за свещена. Според него баба Ванга предрекла, че България ще се оправи, когато се доизгради Голямата базилика и от кладенеца текне вода, пише в. "Труд".

На 3 август премиерът Бойко Борисов поръси себе си и министри с обявената за свещена течност и си взе от нея да си маже болното коляно.

Тогава премиерът споделя, че са разгледали "Свещеният кладенец", в чиито води се смята, че е бил покръстен самият княз Борис и някога са вадили вода за първите покръствания.

Божидар Димитров поля с вода от кладенеца премиера и министрите. Първите капки от "чудотворната вода" са се появили в 11.14 часа на 24 юли 2015 г., съобщи тогава директорът на Националния исторически музей.

Вода от свещения кладенец в Плиска беше занесена за освещаването на новия участък от магистрала "Хемус" и пътен възел "Белокопитово".

Кабинетът не е пил от водата

Премиерът Бойко Борисов, както и никой от министрите не е пил от чудотворната вода, успокои днес по Дарик Божидар Димитров.

„Няма начин да няма нитрати. Всичко около Плиска и докъдето стига погледа са огромни масиви с вече ожъната пшеница и все още неожънат слънчоглед. Арендаторите, които в този регион имат по 100-200 000 дка земя, ги торят изобилно и естествено след дъждовете нитратите слизат в подпочвените води и влизат в това. Разбрах, че за да получиш диария, трябвало да изпиеш три литра. Аз не съм изпил нито грам, нито Бойко Борисов, така че за нас двамата няма опасност. А хората защо трябва и да пият?! По-скоро да се поръсват с нея. Никой и от министрите не е пил. Кой ще пие?! Още е мътна водата, още има да се копае, може би около 2 метра. Намерили са и едно цяло прабългарско съдче там на място", обясни проф. Димитров.

Мнозина искат да пълнят вода

Увеличили са се желаещите да си напълнят вода от Свещения кладенец край Голямата базилика в първата българска столица Плиска, съобщи на пресконференция днес директорът на Регионалния исторически музей в Шумен Георги Майсторски, цитиран от БТА.

По думите му археолозите, които работят на обекта, всяка сутрин източват вода, за да могат да продължат работата си по проучването на кладенеца и всеки посетител може да си вземе от водата, отбеляза Майсторски.

Той каза още, че е недопустимо водата от кладенеца да се използва за комерсиални цели.

МЗ нареди проверка на водата

Министерството на здравеопазването е разпоредило регионалната здравна инспекция в Шумен да направи пълен анализ на водата от аязмото в Плиска, след като стана ясно, че водата от т.нар. Свещен кладенец в Голямата базилика в Плиска е опасна за здравето.

Поради големия медиен и обществен интерес към наскоро открития при археологически разкопки кладенец при Плиска, зам.-министър Адам Персенски разпореди на директора на РЗИ Шумен д-р Пепа Калоянова да вземе проби от водата и да извърши цялостен физикохимичен и микробиологичен анализ.

Анализът ще бъде направен, въпреки че кладенецът не е регистриран като общественозначим обект, нито има постъпило искане за издаване на разрешение за водоползване, съобщиха от МЗ.

Проверката ще бъде извършена в акредитирана лаборатория от клас А и резултатите ще бъдат оповестени до края на утрешния ден. Министерство на здравеопазването не се ангажира с проби и резултати, оповестени от частни лица, се посочва още в съобщението.