Максимален е рискът от лавини по френско-италианската граница в Алпите. От съображения за сигурност са затворени някои пътища, например за италианския курорт Червиния в долината на река Аоста, предадоха Франс прес и Асошиейтед прес, цитирани от БТА.

В Сестриере, където снежната покривка достигна над 2 метра за 48 часа, падна лавина, при която снежната маса се удари в пететажна сграда, разположена близо до областен път, водещ до ски курорт.

Сняг засипа някои от апартаментите и коридорите на сградата, но 29-те обитатели бяха евакуирани живи и здрави.

От френската страна на границата за 24 часа паднаха между 40 и 90 сантиметра сняг. На места има и двуметрови преспи.

Според френската метеорологична служба подобни снеговалежи се случват веднъж на 30 години. В три департамента е издадено предупреждение за лавини.

Цермат, един от най-известните ски курорти в Швейцария, е откъснат от света заради неотдавнашните обилни снеговалежи, съобщиха местните власти. В курорта в кантон Вале има около 13 000 туристи. Пътят до там е затворен от вчера сутринта.

Влаковете са спрени от снощи и на практика никой не може да влезе или излезе от курорта. Заради огромното количество натрупан сняг туристите нямат възможност да карат ски, нито да се разхождат, спрени са и лифтовете.

Затова швейцарските власти изпратиха хеликоптери да превозят част от туристите до близко село. По въздушния мост могат да бъдат извозени по около 100 души на час, в зависимост от метеорологичните условия.

От курорта се извеждат единствено туристи, които изрично са пожелали, каза представител на местните власти и уточни, че това не е официална евакуация.

Булдозери се използват за преодоляване на преспите, за да може пътищата да бъдат обработени със сол, а местен хотелиер каза, че за разчистването на снега се използват дори контролирани експлозии.