Орешарски бе категоричен, че ще се търси широка парламентарна и извънпарламентарна подкрепа, включително и с гражданските организации. Никой не може да си позволи да игнорира дори по-маловажни партии и обществени формирования, лаконичен бе той.

Последните данни от вчерашните парламентарни избори сочат, че има шанс БСП и ДПС да получат заедно парламентарно мнозинство. "Атака" вече обяви, че няма да се коалира с никого.

"Страната е в разруха в момента, фискалните резерви на компаниите и домакинствата са изчерпани. Обезпокоително е, че само за първите 3 месеца на годината дефицитът е 800 млн. лева", подчерта Орешарски.

За това дали да се вземе заем той посочи, че малко хора следят истинското състояние на публичните финанси.
"Вътрешният дълг е по-висок с 4 млрд. в сравнение с преди 4 г., а от началото на тази година сме взели 800 млн. заем. Живяхме на база на наследения фискален резерв", подчерта Орешарски.

Една голяма част от работещите хора в България, действително получават ниски доходи и са работещи бедни всъщност, заяви бившият финансов министър.

"Трудно ми е да кажа конкретните мерки, знаем частично състоянието на фиска. Може би по-точни мерки ще има, когато видим какви нови задължения има. Може да се окаже, че невърнатото ДДС е изключително много, а ние вече поехме ангажимент да изплатим всички задължения в съкратени срокове. Трябва да се види пълната картина", каза още Пламен Орешарски.

КРЪСТОСАН ОГЪН: Борисов или Орешарски ще бъде по-добър премиер?