Те ще поискат оставката на енергийния министър Теменужка Петкова и председателя на КЕВР, ако не бъдат предприети мерки за въвеждането на европейски практики при ценообразуването на електроенергията, съобщиха от пресцентъра на БСК, цитиран от БТА.

Работодателските организации са изпратили отворено писмо, адресирано до премиера, с копие до председателя на парламента, до председателите на парламентарните комисии по бюджет и финанси, по икономическа политика и туризъм, по енергетика, по труда и социалната политика, до президентите на КНСБ и КТ "Подкрепа".

"В продължение на нашите протести срещу планираното поскъпване на електроенергията от 1 юли 2015 г. - между 13 и 20 на сто за преобладаващата част от активните предприятия в България и между 4 и 13 на сто за най-големите енергоинтензивни производства - отново категорично настояваме в България да се приложат европейските политики и най-добри практики в сектора "Енергетика", се посочва в писмото.

От организациите заявяват, че ако и този път не бъдат отчетени исканията им, ще поискат оставката на министъра на енергетиката Теменужка Петкова, поради демонстрирания отказ от провеждането на реформи в сектор "Енергетика", както и на председателя на КЕВР Иван Иванов, поради решението всички натрупани дисбаланси да бъдат платени от местния бизнес.

Работодателските организации заявяват, че ще сезират и прокуратурата за извършване на проверки как са били подписани дългосрочните договори за изкупуване на електроенергия, правомерни ли са получените преференции за ВЕИ и високоефективно ли е производството на когенерациите.

"Поставеният проблем е изключително важен за индустрията и българската икономика и поради това настояваме за спешна среща с Вас, в качеството Ви на министър-председател и председател на партията - мандатоносител - ПП ГЕРБ", се посочва в писмото.

"Въпреки Вашето разпореждане от преди два месеца, все още няма индикации, че износът на електроенергия ще сподели с всички български битови и стопански потребители разходите за преференциални електропроизводства - централите "Марица Изток" 1 и 3 , ВЕИ и когенерациите. Тези субсидии и днес се заплащат само от българския бизнес и населението", отбелязват организациите.