Те ще бъдат отличени със знак или орден на заслуги, който ще се връчва от изпълнителната власт, а не от президента - като орден „Стара планина”, предаде Дарик радио.

Вчера министърът се срещна с някои от най-известните певци от близкото минало, които са разбунтуваха, че не получават пенсии, и им обеща освен проблемът да бъде решен, да им раздаде и ордени.

Новото предложение на Рашидов е допълнителните субсидии да бъдат в рамките на около една средна месечна заплата, която в момента е около 600 лв. Според министъра на културата тези пари са „само брънка” за държавата, особено на фона на хонораните за съвети, които се получават днес. Според Рашидов така ще се стимулират културните дейци.

„Мисля, че за първи път трябва да се научим да уважаваме себе си, а не да викаме българския Майкъл Джексън. Аз мечтая един ден американците да кажат: „Това е американският Пешо”. Това би било прекрасно за България. България трябва да се грижи за достойнството си, за идентичността си, за талантите си и да има респект от тях. Да съжалява, когато загуби голям талант, защото примера, който сутринта дадох и пак ще ви го дам: обидно е 8 милиона да казват „Колко си хубава, господи” и „Аз бях близък приятел на Фотев”, и го изпратихме като куче", коментира минстърът след първото заседание на кабинета за новия сезон, което се проведе днес.
 
Той бе категоричен, че пенсиите на заслужилите дейци ще се определят на базата на осигуровките, който са плащали. Това обаче не трябва да се бърка с допълнителните пари, които ще им се полагат заради отличието за заслугите им.
"Един Гюзелев, дето цял живот е носил слава на България, не е редно с 300 лв. пенсия да живее. Редно е едни хубави, достойни старини да изкара. Така е по света. Краката ги болят, телата ги болят, душите ги болят. Те вече не могат да произвеждат този продукт, както когато са били млади", коментира още Рашидов.

Засега не е ясно кои имена ще бъдат включени в списъка от 150-те заслужили бонуси върху пенсиите.

Междувременно министърът на физическото възпитание и спорта Свилен Нейков също потвърди, че се обсъжда идеята за пенсии на заслужили треньори и спортисти, предаде БГНЕС. 
"Работим по общ проект с Министерство на културата, за да осигурим старините на треньори, печелили световни и олимпийски титли. Те ще получават орден и съответните премии. Няма олимпийски шампиони да продават сладолед", коментира той.