Този тип методологии са добре известни, в смисъл правени са в миналото в други европейски страни, лесно можем и ние да ги внедрим, но трябва да се види каква е тенденцията, разбира се, коментира Дянков по БНТ.
По думите му, трябва да се види кои са най-засегнатите граждани, обикновено това били пенсионерите и някои от по-ниско доходните категории.

Дянков бе категоричен, че няма да се увеличава минималната заплата, както неведнъж е настоявял социалният министър Тотю Младенов - той предлага минималната заплата да се увеличи с 30 лв. до 270 лв. от лятото.

Според вицепремиера идеята за следенето на цените на храните няма да помогне особено.
"Има световна тенденция за увеличаване на цените на храните. За януари и февруари от 20 години не е имало такова увеличаване на цените на храните в света. На това се отговаря с дългосрочни планове на съответни политики. Не мисля, че една допълнителна агенция ще направи кой знае какво за решаването на този проблем", обясни той.
По-късно днес правителството създаде експертна група за наблюдение на цените на храните, която ще се ръководи от министъра на земеделието и храните Мирослав Найденов.

Вчера БСП обяви, че ще предложи на президента Георги Първанов да свика заседание на Консултативния съвет за национална сигурност (КСНС) заради ръста на цените на храните и намаляването на доходите. От СДС пък поискаха оставката на Мирослав Найденов, защото "помпал" цените с всяко свое изказване.

Запитан дали е възможно да бъде намален акцизът на горивата, както предлагат превозвачите, Симеон Дянков каза, че не зависи от правителството, защото и сега той е на минималните европейски нива. Поскъпването на горивата в България не било спекулативно, а част от световните тенденции.

По-късно в кулоарите на парламента той каза, че е изискал анализ от експерти относно цените на горивата у нас спрямо тези в другите страни от Европейския съюз, предаде БТА. Енергийният министър Трайчо Трайков също е поръчал такъв анализ.
Дянков предположи, че на следващо или по-следващо заседание на Министерския съвет анализът ще бъде готов.
Стойността на горивата се е увеличила за месец с около 30 процента заради проблемите в Близкия изток и е нормално това да дърпа и цените нагоре, смята той. По думите му въпросът е дали в България това става по-бързо отколкото в останалите страни от ЕС.