10 октомври е датата, когато ще станат ясни всички увеличения на възнаграждения и пенсии. Всяко министерство само ще решава какво ще прави със спестените през годината средства. От следващата бюджетна година те ще могат да се използват и за увеличаване на заплатите. Това досега не беше възможно, коментира Симеон Дянков. Промените ще станат факт с новия закон за държавния служител, предаде БНТ.

Дянков заедно с министъра на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев участваха в обществена дискусия на тема: "Варна – нови маршрути за културно-исторически туризъм в областта".

"Имахме желание за по-ранно увеличение, но възможностите са такива, че от 1 април 2013 година ще има увеличаване на всички пенсии, което ще компенсира напълно всичката инфлацията през периода", заяви Дянков. Колко ще е това увеличение обаче ще стане ясно след седмица – на 10 октомври. "Към 10 процента", каза само вицепремиерът.

Вчера Дянков съобщи, че заплатите на военни и полицаи могат да бъдат увеличени с до 10%. Днес обаче стана ясно, че военните се отказват от своето увеличение в полза на пенсионери, учители, лекари и майки.

"Минималната работна заплата става 310 лева, това е заложено в бюджета", заяви той. "Бюджетните заплати зависят министерство по министерство", допълни още той.

Заради делегираните бюджети учителите ще са единствени, на които се дава цялата сума от 60 милиона и съответните директори на училища ще разпределят по тяхно усмотрение, заяви Симеон Дянков.

Относно майчинските вицепремиерът каза само, че въпросът зависи от Тотю Младенов.

"Темата и решението за референдума за АЕЦ "Белене" и дали сега, при появата на инвеститор, той може да се отмени, е на Народното събрание", каза министър Добрев. Той отказа да отговори на въпроса дали ще иска възобновяване на проекта "Белене", ако се докаже, че инвеститорът е наистина сериозен.

"Държавният департамент на САЩ все още не е изпратил отговор на писмото относно потенциалния инвеститор за АЕЦ "Белене", каза още Дянков и уточни, че че запитването е изпратено в петък и няма как днес да има отговор.