Патриарх Кирил смъмри българските власти пред Румен Радев

stat
16:01  |  6 март 2018 | Политика / Редактор Георги Брандийски /  
Русия започва борбата за освобождението на Българя, движена от своята любов към българския народ, казва Патриарх Кирил Русия започва борбата за освобождението на Българя, движена от своята любов към българския народ, казва Патриарх Кирил
Сн.: БТА

Импулсивно или преднамерено руският патриарх Кирил смъмри българските власти за неуважението към подвига на руските воини по времето на Руско-Турската война.
Патриархът бе обиден, че подвигът на руските воини бе сложен редом до воините от Финландия, Полша, Украйна Латвия и други държави. Той припомни, че всички тези народи тогава са били част от Руската империя, която е воювала срещу Турция и техните воини са били част от руската армия.

Патриархът направи това обръщение след срещата с президента Румен Радев. Все пак той даде добра оценка на нашия президент, определи го като мъдър политик и пожела повече такива като него в България, за да може да си говорят добросъседски с Москва.

В петминутен монолог в присъствието на държавния глава, българския патриарх Неофит, и членове на президентската администрация, руският патриарх "мъмри" властите в София заради благодарностите до всички европейски народи, чиито войски са помагали за освободителната кауза по време на Руско-турската война.

По време на приветственото си слово на връх Шипка президентът Радев спомена само руските воини, но часове по-късно в София на официалната церемония на празника спомена и другите народи. Те бяха споменати и от всички висши представители на властта, включително и от премиера Бойко Борисов при поздравленията по случай празника.

В началото на словото си Кирил благодари на българската страна за поканата и коментира, че "отложил всички пътувания и ангажименти, за да може да бъде в България на 3 март".

"Паметта за героичната борба на руския и българския народ за Освобождението на православна България е една особена страница в историята на нашите народи. Много бих искал да помоля Вас и властите да пазите тази памет, без зависимост от политическата конюнктура. Напомням ви, че след Кримската война Русия се оказва в най-тежко положение. Практически Кримската война е война на обединена Европа срещу Русия, която се застъпва за православните (народи) в Близкия Изток и светите места. Русия търпи загуба в тази война. И можете да си представите ситуацията, в която е взето решението за участието на Русия в освобождението на България. Цяла Европа е била против. Трябвало е да се преодолее това дипломатическо "ембарго" на Европа, за да се вземе решението за участието на руски войски в освобождението на България", казва още патриарх Кирил.

Патриархът заявява, че "Русия започва борбата за освобождението на Българя, движена от своята любов към българския народ, отслабена от резултата на предишната война и без да има каквато и да е политическа подкрепа от света. "Искам да ви кажа ясно, че България е била освободена от Русия. Не от Полша, не от Литва, нито други страни, а Русия. И искам откровено да кажа, че ми беше трудно да слушам всички тези препратки към участието на други страни в освобождението, каза Патриарх Кирил.

Той припомни, че нито полският сейм, нито литовският сейм не са вземали решение за началото на войната с османска Турция.

Надявам се, че медиите ни слушат и ще предадат някои разочарования на патриарха, който слуша неправилни исторически интерпретации на събитията, свързани с освобождението на България. Ние сме за историческата истина, г-н Президент. Тази историческа истина сме я завоювали със своята кръв. И не може да има каквито и да е политически и прагматически причини, поради които тази историческа истина трябва да се премълчава или да се интерпретира лъжливо", казва Кирил.


Последно в Политика


Намали ли акцията на Зукърбърг натиска върху Фейсбук?

Може ли медийната акция на Марк Зукърбърг да намали натиска върху Фейсбук?