Това каза ресорният министър Росен Плевнелиев, който откри конференция „Зеленото строителство - устойчив път за постигане на енергийна ефективност и икономически растеж" в столичен хотел.

Програмата е на стойност 21 милиона лева, съобщи "Фокус". Запазихме резерв към края на годината и сега трябва да го използваме, каза Плевнелиев.
"Списъците с най-драматичните „кратери” са готови, но това не означава, че обхващат всички дупки. За да се случи това, са необходими около 120 млн. лв.", обясни министърът.
Трагично било положението с дупките в Ямболско, Ришкия проход, Юндола.

Има достатъчно пари за снегопочистване тази година, обеща още министърът Плевнелиев обаче призна, че преди години пътната агенция е разполагала с повече средства, отколкото сега, предаде КРОСС. През 2007 г. държавата е заделила 421 млн. лв. за зимно почистване, а през 2008 - 398 млн. лв. За 2011 г. са заложени 120-130 млн.

Министърът припомни, че вече има нова система за почистване, която елиминира възможностите за нередности. В момента вървят преговори за възлагане на този вид дейност. Договорите ще бъдат намалени от 10 на 31 и ще бъдат 4-годишни, за да имат компаниите „инвестиционен хоризонт и да се стараят, но и да ги боли със сериозни неустойки, ако не си вършат работата".

Всичко това е добре, но е въпрос на финансов ресурс, но тъй като не сме убедени в него, ще възлагаме на месечна база спрямо единични цени, обясни Плевнелиев. Той посочи още, че една от основните причини за разбитите пътища са тежките камиони, които минават по тях и допълни, че ЕК следи как изразходваме евросредствата и как правим проекти. Това ще бъде основа, на която ще се определят средствата за следващия програмен период, подчерта министърът.