По време на Консултативния съвет по национална сигурност при президента миналата седмица партиите се разбраха да започнат официални разговори кога точно да се състои вотът - на 28 септември, на 5 октомври или на 12 октомври.

Трябва да се обсъдят и основните задачи пред законодателната и изпълнителната власт преди разпускането на парламента.

Засега обаче от централите на управляващите БСП и ДПС мълчат за консултациите, предаде БНТ. От левицата трябваше да пратят покани до останалите партии, но така и не са го направили.

От ГЕРБ също не знаят място и час за среща. Оттам напомниха, че Бойко Борисов скъса споразумението от КСНС и обяви "война до дупка и реваншизъм" на "тези хора, които не държат на думите си". Той се разгневи на БСП и ДПС, защото не оттеглиха гласуването на Закона за МВР.

И от “Атака” нямат информация за среща между партиите.

По неофициална информация на Нова телевизия дори се чували гласове за отлагане на изборите. На "Позитано" 20 се обсъждало дали да се потърси начин оставката на кабинета да се отложи.
Причините били няколко, но основната  - изборите винаги водят до временна нестабилност, а това е опасно за икономиката, особено в ситуацията около особения надзор на БНБ върху Корпоративна търговска банка и потопа, взел жертви.
Второ - имало нужда от спешни промени в редица закони, а трето - ГЕРБ ще се върне на власт. 

Междувременно, въпреки че официално на кабинета му остава около месец-месец и половина - той трябва да подаде оставка 2 месеца преди изборите, се правят рокади. Премиерът Пламен Орешарски освободи Кирил Желев като зам.-министър на финансите. Официално обявената причина е подадена от него молба за пенсиониране.
На длъжността беше назначен досегашният зам.-директор на НАП Георги Търновалийски.

В същото време министърът на отбраната Ангел Найденов освободи досегашния началник на кабинета си Иван Жерков. От МО обявиха само, че по закон министърът има право на такива смени.

Пред в. "Сега" обаче Жерков коментира, че заповедта му е връчена, след като се върнал от едноседмична отпуска, а причината била, че подкрепил постоянния секретар на министерството Добромир Тотев. Със заповед на Найденов е била създадена специална атестационна комисия, която да оценява работата на Тотев. Той обжалвал във Върховния административен съд, посочвайки парадокси в документа като например "как се отнася към вътрешни и външни клиенти".

В същото време от АБВ обявиха, че отстраняването на Жерков идва, след като напуснал БСП и се присъединил към тях.