Авария в трансформатор на ТЕЦ-а спря малко преди 21.30 ч. снощи електрозахранването и топлоподаването в няколко столични квартала.

Без топлоподаване
останаха кварталите в централна градска част, жилищните комплекси „Надежда” 1-ва, 2-ра и 3-та част, „Свобода”, „Толстой”, „Банишора”, „Фондови жилища”, „Св. Троица”, „Сердика” и „Буката”.

От ЧЕЗ съобщиха, че заради аварията без напрежение са останали четири подстанции в столицата. Било е било нарушено електрозахранването на жителите на центъра и кварталите "Надежда" 1, 2 и 3, "Военна рампа", "Свобода", "Толстой", "Илиенци", "Требич", "Бенковски", както и населените места Кубратово, Световрачене, Нови Искър, Мировяне, Мрамор и Волуяк.

Късно през нощта беше възстановено електрозахранването на ТЕЦ-а.
След това поетапно започна въвеждане в експлоатация на топлинните мощности, обясниха от "Топлофикация-София".
До обед на 80% от засегнатите абонати беше пуснато топлоподаването, а до 15 ч. - на всички останали.

Диспечерите на ЕСО и "ЧЕЗ Разпределение" са възстановили захранването в централната част на София пет минути след аварията, а в кварталите от северната дъга - "Илиенци", "Требич", "Бенковски", както и и населените места Кубратово, Световрачене, Нови Искър, Мировяне, Мрамор и Волуяк - 11 минути след прекъсването.
В 23.35 часа е възстановено електроснабдяването на потребителите от "Военна рампа", а в 23.50 часа и на абонатите в "Надежда", "Свобода" и "Толстой".

Авариралият 110-киловолтов трансформатор ще се прегледа, за да се установи причината за инцидента, обясниха от "Топлофикация София".

Предстои цялостна проверка как се е действало при аварията, обясни сутринта кметът Йорданка Фандъкова, цитирана от "Фокус".
Столичният кмет изрази благодарността си за бързата реакция на пожарната и на ЧЕЗ за възстановяване на спрялото електрозахранване.

Знаете, че това е най-старата централа в София. Неслучайно ние за първи път предприехме и действия да инвестираме в тази централа след 40 години, защото съоръженията са изключително стари и тази авария го доказва. Това беше коментарът на Стоян Цветанов, изпълнителен директор на "Топлофикация".