На няколко места в Югозападна България Илиев е възстановил няколко църкви, строил е чешми и е дарявал икони.

Спорната чешма в Кленовик е строена преди 6 г. с пари на Илиев, съобщи bTV. Йордан Спасов, бодигард на Илиев през последните 10 г. от живота му, е възстановил малък параклис над селото.
"Имаше желание да се направи чешма тука. И след като почина, аз я направих в негова памет", обясни Спасов.
 
Според краеведа Кирил Христов, който е родом от селото, обаче издигането на чешмата е кощунство спрямо българските църковни храмове.
Той е категоричен, че чешма с подобен надпис не може да съществува в двора на църква. Според него паметникът е станал спорен, още когато се появила статуята на Исус Христос върху него.
"Направи се една хубава чешма с мраморни плочи, корито, покрита. Но интересно, че след година и половина изскочи фигурата на Исус Христос с повдигнати ръце нагоре, католически ли, не мога да разбера", коментира Христов.

Няколко месеца след статуята бил изографисан и надписът.
"Останах изненадан, че след 2 години хоп - под бюст паметника на Исус Христос изскочи надпис "В памет на Георги Илиев". Ако действително е дар от Георги Илиев, да се пише дар, но не в памет", допълни краеведът. Митрополията в София и архиерейството в Радомир са сезирани за паметника.

От Светия Синод се занимавали със случая, но духовниците мъдрували върху казуса, че скулптурата на Исус Христос с вдигнатите си ръце приличала на католически символ, а не за надписа. Владика посетил църквата, за да види спорната чешма.
"Дойде тука, остана възхитен. Аз му поставих въпроса и му обясних - парите аз не съм ги дал, парите са от лицето, след това е убито и е написано в памет. И той каза: "нищо", разказа отец Иван.

Хората в селото също застават зад чешмата си. За тях това е полезна придобивка и всеки, които е отделил пари да съгради, трябва да бъде почитан, независимо от лошата му слава. Част от жителите обаче виждат разрешение на проблема чрез местен референдум, който да определи трябва ли да остане чешмата или не.

Жоро Илиев бе застрелян от снайперист на 25 август 2005 г. пред заведението си „Буда бар“ в курорта Слънчев бряг.
Брат му Васил Илиев, основателят на ВИС, бе убит през април 1995 г. в мерцедес кабриолет на път за ресторант „Мираж“ в София.