Временно управляващият посолството ни е Борис Борисов. Посланикът е бил със съпругата си, когато е бил нападнат. Трима въоръжени мъже се опитали да го отвлекат от колата му. Когато той отказал и потеглил с колата си, те открили огън по автомобила. Той е ранен в окото от счупено стъкло", каза дипломатът, съобщиха БГНЕС и БТА.

Посланикът и съпругата му се спасили като избягали в намиращ се наблизо търговски център. Йеменските сили за сигурност пристигнали на място малко след инцидента. Според дипломата, посланикът не бил придружен от охрана. Засега не е известно кой стои зад нападението.

Българското министерство на външните работи очаква йеменските власти да предприемат спешни мерки за разкриването на извършителите на посегателството срещу българския посланик в Йемен, както и да предотвратят възможността за такива инциденти занапред. Това е заявил министърът на външните работи Николай Младенов по повод опита за отвличане на българския посланик в Йемен Борис Борисов, съобщиха от Министерството на външните работи.

Политическите и племенни разногласия в страната следва да се решават със средствата на политическия диалог, а не чрез насилие, заявява Младенов. По повод опита за отвличане на българския посланик в Йемен външният министър Николай Младенов заяви: "Шокиран и възмутен съм от опита за отвличане и насилието над българския посланик в Сана, г-н Борис Борисов. Нападенията на дипломатически представители са в разрез с основните принципи на международните отношения. В случая с г-н Борисов става дума и за искрен приятел на йеменския народ, който от години работи не само в интерес на българските граждани в Йемен, но и в помощ на прехода в страната. Радвам се, че посланик Борисов е в добро здравословно състояние, като съвсем скоро той ще бъде повикан в София за допълнителни медицински прегледи".

В следващите дни посолството ни в Сана няма да работи с граждани, тоест няма да приема хора за срещи, за издаване на визи, докато не се уточни обстановката там. Това каза по-късно пред БНР министърът на външните работи Николай Младенов.

Той обясни, че посолството ни в Йемен ще остане да си функционира пълноценно. "Просто в следващите няколко дни предприемаме извънредни мерки, за да може да има някакво спокойствие съставът на посолството, докато се изяснят обстоятелствата от тази изключително неприятна случка", допълни Младенов.

Маденов отново подчерта, че България има близки контакти с Йемен. "Имаме хора във всички части на обществото, имаме лекари, инженери има хора, които са от опозицията, от управлението. Така че тези, които познават арабската проблематика, те си дават сметка, че това е страна в много близки отношения с България", заяви външният министър.

Едва ли скоро ще бъдат разкрити извършителите на нападението с цел отвличане на българския посланик в Йемен, каза Младенов. Той подчерта, че опасността за всички наши посолства в Близкия изток е повишена.

Отвличанията на чужденци в Йемен не са рядкост. В края на април неизвестни похитиха сътрудник на Международния комитет на Червения кръст френски гражданин, намиращ се на работа в град Саада, северозападен Йемен. В края на март в град Аден бе похитен вицеконсулът на Саудитска Арабия Абдула ал Халид. По данни на полицията, дипломатът е бил похитен от група въоръжени, когато излизал от дома си в квартал Ал Мансур. Отговорност за отвличането пое групировката Ал Кайда на Арабския полуостров.

След избирането на 21 февруари на президента Абд Рабо Мансур Хади, който обяви намерението си да води борба с тероризма с всички достъпни средства, в Йемен се наблюдава засилена дейност на бойците на радикалните ислямистки организации.