Причина за решението на отец Кортези са заплахите към него и църквата му, след като покани в Белене четиричленно семейство легални сирийски бежанци.

Решението му обаче предизвика недоволство и протест след част от жителите на града, начело с общинския съветник Красимир Тодоров, според когото той трябвало да пита местните граждани дали са съгласни с настаняването на мигрантите.

Тогава свещеникът обясни, че не го е направил, защото законът не го изисква.

"Това е все едно един човек да отиде в Плевен, например, да наеме апартамент, да подпише договор – той няма да пита всички плевенчани съгласни ли са да живее в града им”, коментира той.

От общината контрираха, че сирийците - съпрузи с две големи деца, са пропуснали двуседмичния срок да подадат заявление за адресна регистрация. Бежанците обаче сами напуснаха заради натиска.

Сега отец Кортези съобщи в профила си във Фейсбук, че напуска страната. Публикуваме посланието му без редакторска намеса:

„Скъпи приятели!

Благодаря за вашата подкрепа през последните бурни дни. Мойте началници са решили да ми приберат в Италия. OBBEDISCO! (подчинявам се - итал. език).
Аз си отивам от България, с дигната глава, с чест, невиннен. Следвал съм моята съвест, моята вяра, евангелието, учението на Църквата и законите на Република България. Терсих да защитавам невинните, достойни, образовани, честни, любесни, скромни и уплашени, под заплаха и малтретирани сириици.

Това не е политика. Това не е гордост. Това нищо друго е изсвън съвест, вяра, евангелието, учението на Църквата и законите на България. Не успях, не успяхме: Бог да ме прости. Не знам къде ще ме води Бог... ще видим.

Довиждане и успех. Продължавайте вие (за сега) битката за истината, за справедливостта, за паметта, с чест и дигната глава. Няма да се подчинявайте на никой. Не се страхувайте и не се зрамувайте никога да се борите за доброто, за истината, за ценностите.

Смелостта на нашите българските мъченици Евгений, Павел, Камен, Йосафат, Флавян и Фортунат да ви покаже път.

Чао!

Преди дни, когато избухна скандалът в Белене, Католическата църква у нас защити Кортези в специално изявление, в което се казваш, че всеки човек, независимо от своята расова, национална, етническа и религиозна принадлежност, има право на достоен живот, в която и страна да се установи да живее, особено когато по законен път е получил нужните документи за това.

Междувременно църквата спря помощите си за Белене, които възлизат на около 100 000 лева годишно, а отец Кортези отмени богослуженията в храма.

Сега, след като той обяви, че напуска България, от църквата уточниха пред bTV, че това не е решено окончателно, засега е извикан в Италия, за да се изясни цялата ситуация.