Отец Паоло Кортези служи в католическата църква в града и взел решението да подслони мигрантите, съобщи Нова телевизия.

Това предизвика сериозно недоволство в града. В понеделник вечерта около 200 души се събраха да протестират срещу настаняването на семейството. Някои от местните дори се засегнали, че отец Паоло е завел бежанците да поднесат цветя в деня на националния празник.

В крайна сметка стана ясно, че бежанците ще напуснат Белене и отново ще се върнат в центъра за настаняване.

„За мен това е голяма загуба за обществото”, каза свещеникът и добави, че семейството е било проверено преди да бъде настанено в града.

По повод обвиненията, че обществото в града не е било питано, той каза:

"Не сме се допитали, защото това не е предвидено в закона. Действали сме според законите. Това е все едно един човек да отиде в Плевен, например, да наеме апартамент, да подпише договор – той няма да пита всички плевенчани съгласни ли са да живее в града им".

Отецът заяви, че иска оставката на кмета, защото той заставал начело на "бунтовници", с обяснението, че нещо в документите на сирийците не било наред, както и на местен общински съветник.

"Нямам нищо против възможно е да са добри хора. Страхувам се само че може да се сбъднат страховете на хората, че след тях могат да дойдат още 50 семейства и тук да стане едва ли не бежански лагер", коментира общинският съветник Красимир Тодоров, който подкрепя протестите.

Той отрече да е заплашвал свещениника.

Семейството от Дамаск бяга от войната. Легално стига до Турция и Гърция, после попадат в бежанския лагер във Враждебна и идват в Белене по предложение на Агенцията за бежанците. Вече имат статут, разказа историята им и bTV.

„Усещат напрежението и дори не желаят вече да излизат навън. До онзи ден излизаха на центъра спокойни", казва Михаил Маринов, ръководител "Фондация Белене"

Семейството вече има адресна регистрация в града, но се чувства желани само в католическия храм, стопанисван от отец Паоло.

Миналия месец общината в Елин Пелин отказва да настани и издаде документи на сирийско семейство с получен хуманитарен бежански статут, след като местните хора също заявиха, че не го искат в града си. Протестиращи, подкрепящи кмета от ВМРО, заявиха, че "тука турчин не е виреел" и "след тях ще дойдат млади и здрави мъже от Афганистан, които са държали оръжие".