Това каза на пресконференция съдия Капка Костова, която вчера подаде оставка като член на Висшия съдебен съвет (ВСС). По думите й кадруването на съвета оставя впечатление за предрешеност на изборите. Костова допълни, че решението да напусне е лично, предаде БТА.

Нейната колежка Галина Захарова, която също подаде оставка, определи изборите на ВСС като "привидност на демократичност и състезателност". И двете заявиха, че не желаят да участват в подобна кадрова дейност и да получават възнаграждение за това.

По-рано днес ВСС прие оставките на Костова и Захарова, но те предизвикаха яростна реакция сред част колегите им. Двете бяха обвинени в лобизъм, дезертьорство, бягане от отговорност и участие в сценарий срещу държавността. А част от членовете на съвета се обявиха и за жертва на натиск от страна на съдийската колегия.

"Очевидно не можахме да наложим модел на кадруване, при който важни са професионалните качества", посочи Капка Костова. Тя добави, че при процедурата за избор на председател на СГС не са се чули сериозни аргументи в подкрепа Владимира Янева. Галина Захарова допълни, че няма как да приеме аргументи в подкрепа на някой кандидат като такива, че той е "много добър човек и професионалист".
Захарова заяви, че политически нюанс в оставките им няма.

Двете жени посочиха, че са избрани във ВСС от съдийската квота и репликите на премиера Бойко Борисов, че членовете на ВСС са изцяло избрани по квотен принцип от тройната коалиция, няма как да ги засягат.

Тревожен сигнал към обществото според Капка Костова са и изказванията на Цони Цонев от ВСС против Величка Цанова заради подписката на съдии в нейна подкрепа. По думите на Костова посланието в случая е, че ако имаш собствено мнение, не трябва да го изразяваш, защото би могло да бъде отчетено като минус.

По повод на днешните твърдения на Божидар Сукнаров от ВСС, че Капка Костова го е убеждавала да гласува в подкрепа на Величка Цанова, съдийката заяви, че е разговаряла с него само веднъж по този повод. По думите й тя го попитала единствено какво мисли като съдия от ВКС за съдийските качества на Цанова въз основа на нейните съдебни актове.
Галина Захарова посочи, че подобни твърдения са вторият сериозен сигнал, който ВСС праща към обществото - независимо колко си мотивиран, винаги може да бъдат съзрени задкулисни мотиви.
''Не бива да си позволяват точно хората в съвета такова извращение на факти", добави тя.

По думите на Захарова изопачаването на мотивите е показно сплашване на всички магистрати, които имат различно мнение, предаде Агенция КРОСС.

Галина Захарова се връща като съдия в Софийски апелативен съд, а Капка Костова - във Върховния касационен съд.

Последна актуализация в 15 ч.