Пред журналисти в парламента депутатите Ваньо Шарков, Михаил Михайлов и Лъчезар Тошев съобщиха констатации от проверката на инспектората към Министерството на здравеопазването (МЗ) в агенцията, приключила на 9 юли, предаде БТА.

Докладът с данните за периода 2009-2010 година ще бъде изпратен на главния прокурор, тъй като от юли досега няма предприети мерки във връзка с констатираните нарушения.

„Не са спазени изискванията на Закона за трансплантация на органи и тъкани. Осъществен е износ на органи от страната без представени разрешения от МЗ. Става дума за износ на ляв и десен бял дроб и черен дроб, без министерството да има договор с неправителствената организация „Евротрансплант”, които са взели органите и без лечебните заведения да са имали такива договори. С проверката е констатирано, че от документацията не е ясно какви органи са взети", заяви Шарков.

Той каза още, че по отношение на документацията в агенция цари пълен хаос и абсолютно безхаберие.
"Систематично са нарушавани Законът за обществените поръчки. В агенцията по трансплантации цари такъв хаос, там не знаят какви органи са вземани, - това може и да е умишлено, но ние не можем да го твърдим без доказателства, - показва, че липсва тотална воля в министерството на здравеопазването да се сложат в ред нещата в тази агенция", каза депутатът, цитиран от Дарик радио.

По думите му не е спазван и Законът за предотвратяване и разкриване на конфликт на интереси - на комисията, която е извършила проверката, не са предоставени декларациите за конфликт на интереси и в агенцията не са поддържани регистри на тези декларации.

Според сините Джалева е неправомерно назначена от бившия министър на здравеопазването Божидар Нанев сред изразено съгласие от премиера Бойко Борисов. По думите на Михайлов в агенцията няма нито един назначен служител след конкурс.

В момента се прави трета проверка в агенция по трансплантации, коментира  пред журналисти в кулоарите на парламента министърът на здравеопазването Анна-Мария Борисова. Тя  уточни, че първо е имало проверка на Сметната палата, след което самата е изпратила и представители на инспектората към МЗ, а сега е наредила проверка и от "Медицински одит". Очаква се до края на другата седмица да има поне междинен доклад по случая, след което Борисова ще направи крайните си заключения.

Тя не отговори на въпроса има ли разрешение от нея за износ на ляв и десен бял дроб за Германия и Австрия чрез "Евротрансплант".
"Евротрансплант" е утвърдена световна организация, която обединява европейските страни и към която се стремим ние и искаме да бъде членове на тази организация", каза здравният министър.

Теодора Джалева беше назначена на поста през ноември миналата година. Тогава тя заяви, че в трансплантациите цари пълен хаос и че Борисов й е възложил да въведе ред.
"Няма да се раздават органи "под масата", закани се тя тогава.

Преди две години избухна скандал, след като шефът на Съдебна медицина д-р Станислав Христов беше задържан по подозрение, че нерегламентирано е извършвал експлантации на тъкани и кости от починали, чиито тела са били закарани в моргата за аутопсия. Прокуратурата обаче така и не успя да намери достатъчно доказателства, делото така и не влезе в съда и той продължава да е на същия пост.