Той подаде оставката си в деня на големия съдийски протест срещу проблемите на съда, чието решение беше отлагано с години.

Оставката на Лалов беше приета с гласовете на 8 от членовете на съдийската колегия. Четирима бяха против - сред тях и председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов, предаде БНР.

Сред мнозинството беше председателят на Върховния административен съд Георги Колев, който заедно с други негови колеги настояваше оставката на Лалов, независимо, че влиза в сила чак от 1 февруари, да бъде приета спешно днес. Според запознати мнозинството се е притеснявало Лалов да не размисли.

Преди гласуването Колев обясни, че през мандата на този съвет СРС е бил подкрепян по всички начини, според финансовите възможности на ВСС. Били  удовлетворявани и исканията на Лалов, включително и кадровите.

"Не обвинявам него за каквото и да било. Затова казах: трябва да си дадем отговор на въпроса дали е било въобще възможно той да се справи с подобна мегаструктура от 586 човека. Било ли е възможно въобще да се справи някой, той, или който и да било друг", добави шефът на ВАС.

Лозан Панов обаче напомни, че предстои да се обсъди много по-важна точка - какви мерки ще предприеме колегията за решаване на проблемите в СРС, съобщи "Правен свят".

"С преждевременното отстраняване на Методи Лалов няма да се решат проблемите на СРС. Това ми прилича на старата максима "Има човек, има проблем. Няма човек, няма проблем". Лалов има своите ангажименти до 1 февруари. Готви доклад на СРС, има въпроси за решаване, свързани със сградата. Ако се беше процедирало по нормален, законосъобразен начин, неговата оставка щеше да е предмет на разглеждане на 20 декември. Той не напуска сега изведнъж", добави председателят на ВКС.

Самият Лалов коментира пред "Дневник", се бърза толкова, защото съдии от СРС са подготвяли подписка за оттегляне на оставката му. Според него, ако такова писмо беше постъпило във ВСС, е щял да се заформи дебат, който би бил дискредитиращ за мнозинството, затова е трябвало да бъде изпреварен.

На страницата на СРС пък беше публикувано изявление, в което се казва:

"Днес Съдийската колегия на ВСС (чрез мнозинството си) гласува като извънредна точка оставката на съдия Методи Лалов като председател на СРС. Волята на председателя по този въпрос е ясна. Но ВСС показа за пореден път как действа през целия си мандат. Бърза, когато не е нужно, и с месеци и години неглижира решаването на съществени за правосъдието въпроси.

Обществото знае това, вижда го за пореден път. Не е въпрос за нечия оставка, въпросът е дали днес същите хора ще решат поне част от проблемите на СРС? Дължат го на съдиите и служителите на най-натоварения съд в България, дължат го на гражданите! След по-малко от година тези хора си отиват. Идва нов шанс или нов тежък петгодишен период."

Вчера оставки подадоха и всички зам.-председатели на Лалов.