По думите на Дянков решението на Бойко Борисов за оставка на кабинета доказва, че той е истински лидер на демократична партия, каквато е ГЕРБ.

Вицепремиерът уточни, че си оттегля оставката и ще работи за второ правителство на ГЕРБ. Кабинетът в оставка ще продължи да действа, докато не бъде съставен нов.
Според него, сега след оставката на кабинета, народът ще се поуспокои и е сигурен, че в следващия парламент ГЕРБ ще получи пълно мнозинство.

Когато народът гласува, нека да види какво сме направили в няколкото най-тежки години в Европа от поне 80 години насам, каза Дянков, цитиран от БТА. Не само магистралите, музеите, спортните площадки и детските градини и болничните зали. Всичко, което е направено е благодарение на премиера Борисов и на кабинета. Предишни кабинети в много по-добри икономически времена не са направили нищо - " крали са, крали са, крали са", смята той.

"Не се чувствам обиден, с Бойко Борисов, освен че работим заедно, сме и приятели, като цяло нямаме различия. Миналата седмица имахме тежки разговори, имахме някои различия по отделни теми, като зърнопроизводителите, но главната ни визия е една и съща", каза в отговор на въпрос Дянков.
 
"Като финансов министър мисля, че съм успял. Малко хора са успели в такава тежка ситуация да се справят, така че съм горд от постигнатото", заяви той и призна, че като вицепремиер е имал пропуски в работата си и даде за пример електронното правителство, както и фонд "Научни изследвания".
Финансовото състояние на страната е стабилно, подчерта Дянков, цитиран от БТА.

"Държавата е една от най-стабилните в целия Европейски съюз – показват го всички международни агенции. Фискалният резерв е на по-високо ниво отколкото миналата година. Януари и февруари винаги са тежки месеци, но нямам никакви притеснения за фискалния резерв", отчете вицепремиерът.
 
Той обяви, че още днес ще подпише резултатите от аукциона, който МФ направи за да събере 800 млн. лв. с които да попълни фискалния резерв. Парите бяха изтеглени от него, за да се платят предварително субсидиите на зърнопроизводителите, които "взеха главата" на финансовия министър. Според първоначални данни постигнатата доходност по емисията не е висока, но е далеч от рекордните нива в края на миналата година. Падежът на емисията е през август.

"От 1 март въвеждаме т.нар. "златен стандарт", а от следващата седмица най-коректните и големи български фирми ще имат много по-добро и коректно обслужване от НАП. Освен това прехвърлихме НДК към Министерство на културата, както бяхме обещали и то е вече на оперативна печалба", добави той.

Аз продължавам да смятам, че зърнопроизводителите трябваше да изчакат, както пише в държавния бюджет до март да си вземат парите, каза вицепремиерът.

След изявлението на Дянков лидерът на "Атака" Волен Сидеров веднага съзря
заявка, че той се готви за премиерския пост.


Последва обаче изказване на Борисов:

"Вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков подаде оставката си пред мен и аз я приех и предложих на депутатите в Народното събрание да го освободят от заеманите от него постове. Това е моето решение и аз не съм го променил", заяви премиерът Бойко Борисов,цитиран от правителствената информационна служба.
Оставката му не е гласувана в парламента, тъй като там беше депозирана оставката на цялото правителство.
„Ако на предстоящите избори хората гласуват доверие на ГЕРБ и получим мандат да съставим следващото правителство, Симеон Дянков няма да участва в него.“