Тя каза сутринта, че е подала оставка след разговор с Пламен Орешарски снощи и той я е приел.

След заседанието на кабинета стана ясно, че Тонева е приела предложението на Орешарски да му стане стане съветник, съобщиха БТА и БГНЕС.

"Към Тонева не е имало натиск за определени действия. Напрежението в ДКЕВР е огромно, но то е огромно и в сектор "Енергетика", защото системата е изцяло дебалансирана", категоричен бе министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев след заседанието на МС.

Той каза, че мотивите на Тонева за оставка, за която разбрал снощи, били лични.

По думите му Боян Боев отговаря на условията за председател на ДКЕВР и с дейността си в БЕХ досега се доказал като професионалист. Той ще заема поста до края на мандата на Анжела Тонева.

Министърът каза още, че Лиляна Младенова ще заеме мястото на Михаил Димитров, който също напусна регулатора.

Според Стойнев в енергетиката не трябва да има резки движения, всяка стъпка трябва да е премислена.

Боян Боев е изпълнителен директор на БЕХ, а преди това е бил директор на дирекция "Финансово-икономическа" в ТЕЦ "Марица Изток 2".
Магистър е по икономика, счетоводство и контрол.

Лиляна Младенова също е икономист. До август е заемала различни позиции в администрацията на ДКЕВР. В момента е ръководител на отдел "Цени и ценова политика" в БЕХ.

Междувременно лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов написа в профила си във Facebook, че председателят на ДКЕВР си подава оставката на фона на лъжливите обещания на управляващите за по-ниски цени на тока.

По думите му управляващите се опитват изкуствено да държат цената ниска, по тази причина гласували субсидиране на намалението на цените на тока от бюджета в размер на 500 млн. лв. Сега се оказвало, че такъв трансфер няма.

"Тази година са преведени 75 млн. лв., а за следващата се очакват само около 40 млн. лв. Така недостигът в системата ще е от 400 млн. лв., да не говорим, че вече са регистрирани огромни загуби и в НЕК. Оставката означава само едно - Тонева очевидно не е била съгласна с тези решения и знае колко катастрофални могат да бъдат последиците в енергетиката. Желанието на управляващите е било да прехвърлят вината върху председателя на ДКЕВР”, пише още Борисов.