Вчера парламентарната група на ГЕРБ взе единодушно решение да приеме оставката на Нешева. В срок до един месец ще бъде назначен новият шеф на Здравната каса.

В началото на заседанието председателят на Народното събрание Цецка Цачева прочете мотивите на Нешева да подаде оставката си. „Не мога да остана на поста, който заемам, заради негативните спекулации породили се вследствие на ситуацията. През 2010 г. аз и екипът ми не допуснахме дестабилизация на системата, последователно работихме с разширяване на обема дейности в интерес на пациентите. Подавам оставката си, защото не приемам и не желая този случай да бъде използван за политически и корпоративни цели”, пише в мотивите си тя.

„Тази оставка няма да донесе нищо добро в здравеопазването. Познавам Нели Нешева и тя се различава от останалите девойки, които научавам като член на вътрешната комисия, девойки много амбицирани, които създават така наречената корупционна среда", защити я независимият депутат Тодор Великов, който пръв взе думата от парламентарната трибуна.

От „Атака” пък предложиха да се отложи разглеждането на оставката на управителя на НЗОК, тъй като тя не присъства в пленарната зала, но предложението бе отхвърлено.
"Г-жа Нешева трябваше да бъде тук, и това е една наша слабост по принцип, когато гласуваме оставка. Защото, когато гласуваме назначаванията им, те са тук, жужат, но когато се стигне до обратното, тях ги няма. Да чуем доброволни ли са оставките - може да са под натиск. Говори се, че Нешева е засегнала интереси, за да се стигне дотук. Може да е така, може нещата да са далеч по-сериозни", заяви от парламентарната трибуна Павел Шопов, цитиран от "Фокус".

Социалистите пък заявиха, че една оставка няма да реши проблемите в здравната система. "Не е луд този, който яде баницата, а този, който му я дава. Само че тази баница не е ваша – на ГЕРБ, това са парите на всички здравноосигурени лица. Една оставка не стига. След нея ще завали лавина от оставки", категорична бе Мая Манолова от БСП.

Според Нигяр Джафер от ДПС, която е член на парламентарната Комисия по здравеопазване, Нели Нешева не си отива заради раздадените бонуси, а за това, "че стана известно за тях".
"Законът за лекарствените средства претърпя 10 промени, откакто ГЕРБ е на власт заради непоследователна политика и чисто лобистки интереси. Стъпка по стъпка се стигна до тези промени и днес здравният министър трябва да е тук, за да отговаря. Той не знаеше ли за тези промени? Не може Нели Нешева да носи отговорност за това днес", каза още Джафер.

Лидерът на ДСБ Иван Костов заяви от своя страна, че не е редно да се получават бонуси за това, "че има някакви резерви някъде".
"Бонуси трябва да се дават за извънредна работа, за допълнителен труд, за особено качествено изпълнени задачи, за голямо усърдие в работата, или за носене на голяма материална отговорност. Да се получат бонуси за това, че има някакви резерви някъде, някой оставя пари настрана и след това те трябва да се разпределят – не е редно. Съгласен съм за липсата на прозрачност. Няма основание Нели Нешева да получава бонуси като възнаграждение, тъй като е в управлението, а не служител на НЗОК”, коментира бившият премиер.