В нощта след изборите Лукарски обяви за "трик" предизборната позиция на Реформаторите, че няма да подкрепят правителство, чийто премиер да е отново лидерът на ГЕРБ, а вътрешен министър - Цветан Цветанов.

"И преди това беше трик за вдигане на нашия електорат, ако мога да се изразя така на шега…", заяви пред в. "24 часа" в неделя председателят на СДС.

По този повод тази сутрин Петър Москов от ДСБ коментира пред Нова телевизия, че Лукарски дължи обяснение и извинение, защото думите му са недопустими.

"Ако г-н Лукарски продължава да твърди това, пътищата ни ще станат много различни. Ако е участвал в трик, негов проблем. РБ не е марка в съда и желание за власт на всяка цена. Но Лукарски може да говори такива неща заради малкия си опит. За мен е по-неразбираемо как г-жа Кунева може да не знае, че когато се влиза в преговори, се влиза с целия набор, а не се предаваш предварително
", каза Москов пред Нова телевизия.

Заради изявлението на Лукарски и факта, че на пресконференцията след вота отрече да е казвал "трик", а думата бе доказана със запис на разговора в сайта на "24 часа", в социалните мрежи тръгнаха призиви той да се извини и дори за негова оставка.

По този повод във вторник Лукарски направи ново изявление пак пред "24 часа":

"Оставката ми я искат единици във Facebook, които не са нито орган на СДС, нито на РБ. Единственото, което могат да искат, е оставката на жена си вкъщи".

Лидерът на СДС дори напомня, че по устав оставката му могат да искат Националният съвет и НИС на партията.

Новото изказване предизвика още по-голямо възмущение сред членове и симпатизанти на реформаторите, които стартираха кампания за оставката му. Във Facebook има и група "Искаме Оставката на Божидар Лукарски", която вече е подкрепена от над 1400 души. Създателят на групата Иво Иванов съобщи, че 10-минути след създаването й, с него се е свързал лично Лукарски, който поискал страницата да бъде изтрита.

Партийният лидер бил категоричен, че няма намерение да подава оставка.

Преговори

"Нито един от нас няма да подкрепи правителство на малцинството. Няма да участваме в управление на ГЕРБ с плаваща подкрепа. За мен разговорът "за и против" Борисов не е интересен. Ако ГЕРБ не даде ясни отговори по най-важните въпроси за развитието на страната и не съвпадат с тези на РБ, от такова правителство няма нужда", каза още Петър Москов.

Според него важното е да се избере консенсусна фигура за министър-председател.
Той предложи минимум тройна коалиция като най-възможната изглеждала между ГЕРБ, РБ и Патриотичния фронт.

"Не предполагайте, че РБ ще е против кандидатурата на Борисов за премиер. Кой друг виждате за премиер, има ли друго предложение“, обясни пък в интервю за bTV Меглена Кунева.

Тя призова да се изчака официалната позицията на ДСБ. Лидерът й Радан Кънев обаче вече заяви категорично, че няма да подкрепи кабинет с премиер Борисов.

Тази сутрин Кънев заяви, че днес ДСБ няма да са на срещата между лидерите на партиите от РБ, защото част от тях не са взели решения. По думите му преди да има официално позиции, не може да има обща, а в момента амбиции на отделни лидери били видимо различни. 

"Откраднаха" марката Реформаторски блок

Членът на ДБГ Настимир Ананиев е заявил в Патентното ведомство запазването на марката "Реформаторски блок". Той потвърждава, че лятото подал заявление за запазването на името на коалицията, защото е разбрал, че е свободно.
Целта била да защити името на Реформаторския блок, за да не бъде запазено от друг, например ББЦ или "Атака".

"Действието му няма да има правни последици, но създава напрежение в коалицията. Няма опасност от това, защото искането на Ананиев се отнася само за търговски и рекламни дейности", коментира Радан Кънев.

АНКЕТА: Да подкрепи ли РБ кабинет с премиер Борисов?

КРЪСТОСАН ОГЪН: Москов срещу Лукарски