Според него критериите водят сделката към финансов инвеститор, а не към стратегически. В тях тежестта на предложената цена е 35%, а 60% от точките носи  ангажиментът за изкупуване на тютюн, посочи финансистът.
Той припомни, че в момента "Булгартабак" изкупува само 10% от произвеждания у нас тютюн, останалите не му трябват.

Вчера започна процедурата по приватизацията на "Булгартабак". Потенциалните стратегическите инвеститори са японската компания "Джапан табако", корейската КТ&G и "Филип морис". Няма българска компания, която да покрива критериите, заяви вчера изпълнителният директор на АП Емил Караниколов. Сред изискванията към стратегическите инвеститори е обем продажби на тютюн и тютюневи изделия от 1 млрд. евро годишно.

"Доколкото знаем,  "Ситибанк" (консултантът по сделката - бел. ред.) ще изготви отрицателно становище за критериите. Ако целта на държавата беше да вземе пари, то цената трябваше да има тежест, трябваше да има други критерии", обясни Кадиев пред Нова телевизия, цитиран от БГНЕС.

Той коментира, че поредното искане на оставката на финансовия министър Симеон Дянков от БСП заради основният проблем - икономиката, че хората живеят по-лошо.
Като конкретен повод Кадиев посочи данните от приходи и разходи на бюджета, в които се забелязва слаба събираемост на приходите. Имало проблеми с корпоративния данък също.

"Основната грешка е, че правителството вместо да ни вади, ни вкарва в кризата. От юли 2009 г. до днешен ден няма един лев компенсация, цените растат. Държавата трябва да се грижи за доходите на хората", смята той.

Кадиев обясни, че в края на юли ще бъде обявена кандидатурата на левицата за президент.
Президентът трябва да има международен профил, да говори английски, не само македонски и сръбски, изведе критериите си той.