Отхвърленият законопроект, предложен от опозицията, е свързан с обвързване на максималния размер на осигурителния доход с минималната работна заплата. Тя бе вече увеличена веднъж през септември, а през 2012 г. ще се покачи на 290 лв. според обещанията на правителството. Към момента максималният доход, на който гражданите се осигуряват е 2000 лв., а максималната пенсия 700 лв.
По този начин депутатите отхвърлиха предложението да се осигуряват и те на по висока сума.

Според председателя на Социалната комисия в парламента Драгомир Стойнев трябва да търсим максималните източници на приходи в държавното обществено осигуряване. Богатите хора, за които в продължение на пет години не е увеличаван максималният доход – за тях се грижим и за сивата икономика. Не може да се каже – грижим се за богатите хора, защото с тях ще се увеличи сивата икономика, а бедните ги оставете настрана, обобщи Стойнев.

Независимият депутат Кирил Гумнеров посочи, че ако в София и в големите градове много хора, които се осигуряват на минималните осигурителни прагове, вземат по-висока заплата, много хора в провинцията са принудени да се осигуряват на минималните осигурителни прагове, при условие че вземат много по-ниски заплати.

Според Стойнев е погрешно да се смята, че старите хора вземат работните места на младите.
„Мярката за увеличаване на максималния осигурителен доход е необходима, тъй като следващите правителства ще предприемат мерки за увеличаване на стажа с възрастта. 2012 г. ще бъде година на солидарност между поколенията”, добави Стойнев.
Правителството вече предложи да увеличи с 4% пенсиите за всяка отработена година на хората навършили пенсионна възраст. Предложението на левицата бе увеличението да бъде с 5%.

Депутатът Емилия Масларова посочи, че 86 000 души ще плащат по-високи осигурителни вноски според предлаганите промени. В приходната част на държавното осигуряване ще влязат 122 милиона лева.
„Не мога да разбера логиката на това, че ние не желаем да използваме стимула за по-висок осигурителен доход. Логиката е да има предсказуемост, пенсионната система да има стабилност”, каза тя. „Оказва се, че реформите и стагнацията и стягането на коланите никак не е стягане на коланите в държавния сектор. Във всички становища, получени от всички министерства, се смята, че проблемът е да се увеличи максималната пенсия на 945 лв. Може би и ние, колеги, не искаме да си повишим максималния осигурителен доход, защото и ние получаваме над 2000 лв., а се осигуряваме на по-малко”, обърна се Масларова към депутатите.