Младият мъж изчезна в Стара планина на 26 октомври. В същия ден той се обадил на майка си, за да й каже, че ще изкачи с велосипеда си връх Ботев и след това се прибира. Бил леко облечен - с яке и тънък клин и много малка раничка. Оттогава Мирослав бе в неизвестност.

Тялото му е открито в труднодостъпна местност, на 300 м от заслон "Маринка". Издирваха го служители на парк "Централен Балкан" и доброволци, след като военните и полицаите се оттеглиха от наземната операция по издирването, съобщиха БТА и "Фокус".

Заслонът "Маринка" се намира на 2060 м в подножието на връх Ботев. Мястото е на 2,30 часа от хижа "Тъжа", откъдето Мирослав Късовски е тръгнал миналата сряда по обяд.

"Заради лошото време - мъгла, силен вятър и няколко сантиметра сняг, вчера точно този район не бе огледан подробно и той се оказа там, както си мислехме", каза кметът на Калофер Румен Стоянов, цитиран от БТА.

Очаква се акцията по пренасянето на тялото на 34-годишния софиянец да бъде организирана днес следобед от Планинската спасителна служба.

"Предстои експерти да се произнесат каква е била причината за смъртта на изчезналия турист", каза председателят на Българския червен кръст Христо Григоров.

Той отново призова в основните национални паркове да има пункт, в който туристите да се обаждат преди тръгване, за да се следи техният маршрут.

Да им се дава по един чип като гривна на ръката, която веднага определя местоположението им и по този начин да имаме бързо локализиране”, допълни Григоров.

Командирът на 61-ва Стрямска механизирана бригада бригаден генерал Груди Ангелов коментира, че е имало много добър сихнрон между службите при издирването на Мирослав Късовски, но сигналът към военните е бил подаден твърде късно.

"Сигналът до нас беше подаден от кмета на Калофер твърде късно, на четвъртия ден. Когато екипите на Парк „Централен Балкан“ не сa се справили и вероятността да бъде открит туристът е намаляла, тогава всъщност ми се обадиха. Има процедури, които трябва да се следват, армията не може да се вдигне от когото и да е“, каза още ген. Ангелов.

ОБЗОР: Инциденти в планината >>