Стойността на сделката е 133 милиона евро /178,6 милиона долара/, се посочва още в съобщението, цитирано от БГНЕС.

Дружеството управлява около 42 000 км електропреносна мрежа, по която е доставило около 5,3 милиарда КВч ток през 2010 г.

E. OН възнамерява да продаде активи на стойност 15 милиарда евро до края на 2013 г. В момента компанията е продала собственост за повече от 9 милиарда евро.

Купувачът вече притежава няколко водно-електрически централи в България, но по мащаб като обороти, активи и инвестиции отстъпва пред ЕОН. Сделката е била сключена късно вчера при пълно информационно затъмнение от българските медии и за нея първа съобщи агенция Ройтерс, която се позова на официално съобщение от централата на дружеството в Дюселдорф. От офиса на Е.ОН в София днес отказаха коментар, защо напускат страната, предаде bTV.

Неотдавна се заговори, че компанията ще се раздели с българската си собственост след седем години на пазара. Преди една година компанията обяви, че сменя глобалната си стратегия и ще излезе от неконкурентните пазари на Стария континент, а ще навлезе в тези с голям потенциал за растеж като Южна Америка и Русия.  Планът тогава беше да се съберат 15 млрд. евро до края на 2013 година от разпродажба на активи, допълва "Дневник".

Е.ОН купи мрежата в Североизточна България през 2004 г. за малко над 140 милиона евро при кабинета „Сакскобургготски”. Сега я продават със седем милиона по-евтино.