Междинната икономическа прогноза показва, че растежът през тази година ще е 1,7 на сто вместо прогнозираните преди половин година 0,9%. Това се разбира от представената днес прогноза от комисаря по икономическите и валутни въпроси Оли Рен, съобщи БНР.

"Основното ни заключение е, че възстановяването на европейската икономика напредва с по-бързи темпове от очакваното, въпреки че предвиждаме известно забавяне през втората половина на годината. Това ни дава повод за предпазлив оптимизъм въпреки по-несигурната глобала среда. Вече имаме стабилна почва под краката си, започваме да печелим позиции, но още не можем да се поздравим с победа. Налага се да останем бдителни и да внимаваме с оставащите източници на несигурност", предупреди Рен.

Междинната прогноза се базира на данните за 7-те водещи европейски икономики, които произвеждат близо 80 на сто от брутния вътрешен продукт на Евросъюза – Франция, Германия, Италия, Холандия, Полша, Испания и Великобритания.
През ноември ще бъде представена и цялостна есенна прогноза, в която ще има данни и за България и останалите страни-членки.