Текстът от закона беше подкрепен от 73 депутати, 12 гласуваха „против".
От левицата възразиха и обещаха, ако в следващото Народно събрание имат мнозинство, да променят разпоредбата, предаде БТА.

Включването на частните детски градини и частните училища в системата на държавно финансиране ще се извършва по тяхно заявление, направено по ред, определен с държавния образователен стандарт за финансирането на институциите, нормирането и заплащането на труда. Когато получават държавна субсидия, те ще могат да извършват дейности срещу заплащане, само извън финансираните от държавата.

Предвижда се гласуваната поправка да влезе в сила от 2016 г., като яснота ще има след гласуване на преходните и заключителни разпоредби.

По време на дебатите по текста депутатът от Коалиция за България Янаки Стоилов заяви: „Имаме данъчна система в образованието и от никъде не следва задължението да се осигурява финансиране на всеки, който е решил да предоставя образование”. Той изтъкна, че има много райони в страната, в които няма частни училища и не е редно хората, които живеят там, да плащат за образование в частни училища на децата на хората, живеещи в районите, в които има частни училища.

Веселин Методиев от Синята коалиция, който е бивш министър на образованието в кабинета на ОДС, обаче заяви, че ще подкрепи текстовете, защото те ще позволят парите да следват децата. По думите му има над 3 хиляди държавни и общински училища и около 100 - частни, което според него е капка в морето.
„Времето е друго, времето позволи на знаещите и можещите, независимо от коя социална среда са, да успяват. Не може да зачертаем частната инициатива в образованието. Кому е нужно това?”, коментира Методиев, цитиран от "Фокус".

Стоилов обаче предупреди, че капката в морето може да се превърне в „капка катран".

Ивелин Николов от БСП пък изтъкна, че има стотици становища, оспорващи този текст, и се позова на становище на Банско, според което, ако бъде приет текстът, частните училища ще станат привилегировани, а държавните и общинските - дискриминирани.
Николов изтъкна и становище на Априловската гимназия в Габрово, в което се акцентира, че частните училища извършват образователни услуги срещу заплащане, както и че в Закона не е уточнено кои дейности финансира държавата.

Станислав Станилов от „Атака" упрекна управляващите, че с този текст нарушават основни принципи на капитализма.
„Нарушавате и учредителния договор на Европейския съюз, където е казано, че частният капитал не може да бъде финансиран от държавата, а вие пледирате точно за това", добави Станилов и определи текста като дискриминиращ.

От ГЕРБ обаче апелираха текстът да бъде четен коректно и преди гласуването депутатите да мислят за българското дете. Няма значение къде се обучава то,  трябва да получи пари за своето образование, подчертаха управляващите и обещаха, че няма да бъдат ощетени децата от малките населени места

Предучилищното и училищното образование в България е светско и в него не се допуска налагането на идеологически и/или религиозни доктрини, записа още парламентът. От ДПС предложиха към забраната за налагане на идеологии да се допише и "упражняването" на идеологии - прието от мнозинството.