Това съобщиха от правителствената информационна служба.

Премиерът е провел среща с вицепремиера Кунева, в рамките на която двамата са обсъдили ускоряването на реформите в образованието и приемането на строго антикорупционно законодателство.

По-рано днес министърът на образованието и науката проф. Тодор Танев е депозирал своята оставка в Министерския съвет, се казва още в официалното съобщение.
След като се среща с Борисов в събота, стана ясно, че Танев вече ще бъде негов съветник по образованието.

Все още обаче не е сигурно дали Кунева ще бъде одобрена в Народното събрание за просветен министър. Дори номинацията й в Реформаторския блок не е категорична, след като освен ДСБ, досега и Гражданският съвет не я е подкрепил. Днес се очаква неговото решение.

От Патриотичния фронт и АБВ - които подкрепят правителството, пък обявиха, че ще застанат зад Кунева, след като се срещнат с нея и чуят дали приоритетите й отговарят на техните очаквания.

От ДПС, като твърда опозиция, заявиха, че няма да подкрепят нито един кандидат.
Очаквано, БСП също няма да гласуват "за".

Зеленогорски: Кунева може да направи много

Темата за новия министър на образованието има нужда от спешно решение и трябва да бъде обсъдена в българския парламент още тази седмица, коментира междувременно пред журналисти съпредседателят на РБ Найден Зеленогорски, който е и заместник-председател на партията на Кунева Движение "България на гражданите".

По думите му не може да се очаква подкрепа на кандидатурата на Меглена Кунева от ДПС и БСП, но все пак изрази своята изненада от "доста острата атака на социалистическата партия срещу нея", предаде БТА.

"Убеден съм, че госпожа Кунева ще може да сформира стабилен екип и да направи много за българското образование. За мен министрите са политици, а не експерти. А политиците са политици, за да имат политическа воля и да следват целите на обществото", аргументира се Зеленогорски.

На журналистически въпрос той отговори, че според него Меглена Кунева е много решителен и много твърд политик и има воля да извърши реформите в образованието

"Един от големите проблеми на българското общество е това, че образователната ни система не дава добър продукт и се нуждае от реформи, които г-жа Кунева със стабилен екип може да постигне", каза още Зеленогорски.

Според него в МОН има прекрасни експерти, с които да се свърши експертната работа.

И зам.-министър подава оставка

Зам.-министърът на образованието Ваня Кастрева съобщи, че заявката й за оставка ще бъде депозирана на министър-председателя. По думите й това е съвсем логичната развръзка при така създадения хаос в обществото "с тиражирането и внушаването на неистини за българското образование".

"Мисля, че най-коректното и най-достойното е човек да се оттегли от този момент и да остави възможност на следващия екип, който не е медийно обременен с негативи да започне на чисто и да продължи да работи в тази много отговорна задача за цялото общество", заяви тя пред телевизия Bulgaria ON AIR.

Самият Борисов поиска освен оставката на Танев и на целия му екип.

(Очаквайте подробности)

АНКЕТА: Одобрявате ли Меглена Кунев за министър на образованието?